Водещият производител на птиче месо у нас "Градус" АД е с една стъпка по-близо до излизането си на Българската фондова борса (БФБ). След като преди няколко месеца от дружеството обявиха, че планират да дебютират на фондовия пазар, днес стана ясно, че проспектът за първичното публично предлагане на акции (IPO) е внесен в Комисията по финансов надзор (КФН).

В официално съобщение от компанията посочват, че самото IPO трябва да стане до средата на годината. През март от "Градус" посочиха, че очакват да наберат капитал от 100 милиона лева от инвеститорите, които ще направи дебюта им на БФБ най-големият от кризата насам.

Производителят на птиче месо "Градус" прави най-големия борсов дебют от кризата насам

Производителят на птиче месо "Градус" прави най-големия борсов дебют от кризата насам

От компанията планират той да бъде на стойност над 100 милиона лева

Финансирането ще бъде използвано за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на високомаржови хранителни продукти. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща.

"Очакваме оценката на компанията от пазара да бъде в диапазона между 400 млн. лв. и 520 млн. лв. и смятаме, че това е реалистично. В периода от обявяването на IPO до този момент наблюдаваме достатъчно голям интерес от местни и чуждестранни инвеститори и вярваме, че освен на добрите финансови резултати, това се дължи и на перспективите за развитие на компанията", коментира изпълнителният директор на фирмата Ангел Ангелов по отношение на внесения проспект.

Дебют за 100 000 000 лева на БФБ: Какво да очакваме от бъдещото IPO на “Градус”?

Дебют за 100 000 000 лева на БФБ: Какво да очакваме от бъдещото IPO на “Градус”?

Изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов пред Money.bg

Според финансовите отчети на "Градус" АД за 2017 година общо консолидирани приходи дружеството са в размер на 245 милиона лева и нетна печалба след данъци в размер на 39 милиона лева.

Компанията е една от най-големите за добив на месо в България и сред трите водещи производители на разплодни яйца в Европа. Тя е на първо място в страната по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.