Румънската петролна и газова група OMV Petrom ще напусне Лондонската фондова борса в края на октомври, пише Romania Insider. Като причина от компанията посочват ниската ликвидност на нейните глобални депозитарни разписки (GDR).

Акциите на групата ще продължат да се търгуват на фондовата борса в Букурещ.

Как нетната печалба на OMV Petrom намаля с 80%

Как нетната печалба на OMV Petrom намаля с 80%

"Данък солидарност" все още е активен в Румъния

OMV Petrom е първата румънска компания, която излиза от Лондонската фондова борса. Компанията аргументира решението си и с твърдението, че международните инвеститори сега са по-заинтересовани от закупуването на нейните акции на фондовата борса в Букурещ, отколкото от GDR, търгувани в Лондон.

Снимка 582329

Източник: iStock Images

В началото на август най-голямата румънска енергийна компания OMV Petrom обяви, че е възложила на местното дъщерно дружество на италианската компания Saipem договор за €1,6 милиарда за разработване на офшорния проект за природен газ Neptun Deep.

Проектът включва управление, инженеринг, доставки, производство, монтаж, морски транспорт и работа по въвеждането в експлоатация на офшорния проект.

Договорът с италианците включва тестване и въвеждане в експлоатация на газоизмервателната станция по крайбрежните и наземните участъци на газопровода, които ще бъдат изградени от други изпълнители.

Благодарение на проекта, Румъния ще стане най-големият производител на газ на Черноморието. Първото производство е планирано за 2027 година.

OMV Petrom нае италианска компания за най-мащабния газов проект в Черно море на стойност €4 милиарда

OMV Petrom нае италианска компания за най-мащабния газов проект в Черно море на стойност €4 милиарда

Румъния ще стане най-големият производител на газ на Черноморието