Социалната мрежа Twitter на Илон Мъск реши да спре да следва споразумението с Европейския съюз срещу онлайн дезинформацията. И това решение на компанията може да означава, че неговият собственик обмисля затварянето на платформата в Европа, съобщава Business Today. Освен това, на милиардерът може да му се наложи да заплати и огромни глоби.

Причината за това е нов закон, наречен Закон за цифровите услуги (DSA), който ще влезе в сила през август тази година. DSA задължава големите социални медийни платформи да наблюдават и маркират дезинформацията - нещо, което до сега беше доброволно. 

Снимка 618745

Източник: GettyImages

"Чао, чао, пиленце"

Точно това написа в Twitter Вера Йоурова, която е заместник-председател на Европейската комисия по въпросите за ценностите и прозрачността по повод последното решение на платформата да се откаже от Кодекса на ЕС за борба с дезинформацията.

Първо придобиване за Twitter - Мъск купи платформа за обяви за работа

Първо придобиване за Twitter - Мъск купи платформа за обяви за работа

Сделката е приключила наскоро, сайтът на платформата вече не е достъпен

"Twitter избра трудния начин да се съобрази с нашите цифрови закони", коментира тя в социалната мрежа, определяйки решението на Мъск като "безотговорно" в момент, в който руската дезинформация е изключително опасна.

Десетки технологични компании доброволно се присъединиха към обновения през миналата година Кодекс на ЕС за борба с дезинформацията, сред които Meta (заедно с Instagram и Facebook), TikTok, Google, Microsoft и Twitch

Решението на Twitter да се оттегли от доброволния Кодекс на ЕС за борба с разпространението на дезинформация и фалшиви новини в общността беше обявено от Тиери Бретон - комисар по вътрешния пазар на ЕС.

Илон Мъск допуска съдържание в Twitter, което излиза от границите на потенциалното маркиране съгласно DSA и другите политики на ЕС по отношение на речта на омразата. Той също така е в пълна подкрепа на "свободата на словото" и често прави изявления срещу ограниченията под всякаква форма.

Twitter се превърна в сайт за пиратски филми

Twitter се превърна в сайт за пиратски филми

Мъск разреши качване на двучасови видеа на платените акаунти