От есента насам акциите на Tesla поскъпнаха толкова много, че компанията стана по-скъпа от всички останали автомобилни производители в САЩ, както и от европейския лидер Volkswagen. Боб Луц - едно от известните имена в индустрията, смята, че интересът на инвеститорите към книжата на производителя на електромобили може да бъде сравнен с "масова психоза".

В подкаст на BBC Business Daily ветеранът в автомобилната индустрия, който е бил част от бордовете на Ford, Chrysler и General Motors, казва, че няма "никаква идея" как се е стигнало до този ръст от 250% на акциите на Tesla.

"Разговарях с хора в Goldman Sachs, които са сред най-добрите експерти що се отнася до това да обяснят движението на цените на акциите, но сега те ме питат дали имам представа какво точно се случва с книжата на Tesla", казва Луц.

Акциите на Tesla се удвоиха до $540. А този експерт смята, че ще стигнат $6000

Акциите на Tesla се удвоиха до $540. А този експерт смята, че ще стигнат $6000

След ралито на книжата от септември насам

"Никой не може да обясни това, което е много повече от възвръщаемостта, която могат да очакват инвеститорите", допълва той.

Книжата на Tesla записаха такъв ръст, че в момента пазарната оценка на производителя достига 145 милиарда долара и така изпреварва с 42 милиарда долара капитализацията на Ford, Chrysler и GM взети заедно.

"Това, което се случва с акциите на компанията, вече не е нещо, движено от логиката. Ситуацията е водена напълно от психологията (бел.ред. на инвеститорите) или вече е почти масова психоза", казва още Луц.

Акциите на Tesla подскочиха с 20%, а Мъск забогатя с $13,5 милиарда

Акциите на Tesla подскочиха с 20%, а Мъск забогатя с $13,5 милиарда

Залагащите за спад на ценните книжа загубиха $8,31 милиарда през 2020