Най-големият работодател на Балканите и една от водещите компании по приходи в региона - хърватската група Fortenova, скоро ще стане още по-голям. Дружеството, което е наследник на закъсалата верига супермаркети Agrokor, ще придобие словенската ритейл компания Mercator.

Акционерите на Fortenova Group са дали своето съгласие за транзакцията, става ясно от официално съобщение, цитирано от SeeNews. Според него сделката включва закупуването и на дела от 18,53% в Mercator на руската Sberbank.

Сделката предвижда банката да размени акциите си в словенското дружество срещу книжа на Fortenova. Така участието на Sberbank във Fortenova ще се увеличи до 44 на сто.

Регулаторните разрешения за транзакцията също са получени, става ясно още от информацията.

Agrokor вече не съществува. На негово място идва Fortenova

От милиарди приходи до ръба на фалита: Крахът на най-големия работодател в Югоизточна Европа

Част от бизнеса на хърватския гигант оцеля след мащабно преструктуриране

Mercator ще даде донесе възможности за сериозна експанзия на Fortenova, като към момента словенската верига има 1051 магазина в няколко държави в региона - Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора.

Meractor беше част от Agrokor от 2014 до април 2019 година. Към края на този период хърватската верига беше на ръба на фалита. Тогава беше създадено дружеството Fortenova Group, в което активите на компанията бяха прехвърлени в новата група.

Agrokor дава работа на около 60 000 души в региона, като тя премина през сериозен план за преструктуриране през последните години, за да се избегне фалита ѝ, който би засегнал сериозно хърватската икономика.

Fortenova Grupa търси €1,2 милиарда от пазарите

Най-големият работодател на Балканите търси €1,2 милиарда от пазарите

Компанията иска да рефинансира дълга, който пое, за да се спаси от фалит преди две години