Франция подготвя продажбата на дялове в големи държавни компании от различни сектори, за да укрепи финансите си. Сред тях са енергийният доставчик Engie, летищният оператор Aeroports de Paris и лотарийната компания Française des Jeux.

Приватизацията може да донесе на френския бюджет около 15 млрд. евро, предназначени за намаляване на държавния дълг и увеличаване на държавния фонд за инвестиции в иновационни технологични и промишлени проекти.

Правителството вече е подготвило съответното законодателство, което ще бъде гласувано в парламента в началото на 2019 г., а времето и условията на продажбите предстои да бъдат уточнени.

Франция продава държавни дялове в компании за €10 милиарда

Франция продава държавни дялове в компании за €10 милиарда

Влага средствата от приватизация в иновационни проекти

"Ще решим кога ще дойде моментът, но всичко зависи от пазарните условия. Държавните дялове в тези компании представляват около 15 млрд. евро, които сега са замразени и които ще ни позволят да инвестираме в нашето бъдеще", обяснява финансовият министър Бруно Льо Мер пред вестник Les Echos.

За разлика от другите западноевропейски държави, Франция има широк портфейл от дялове в публични компании, както и почти пълен контрол във военния корабостроител DCNS и лотарийната Française des Jeux.

Властите в Париж разглеждат дяловете в отбранителни и ядрени компании като стратегически активи, които няма да бъдат продавани, но останалите са подходящи за продажба.

 Големите парижки летища "Шарл де Гол" и Орли се приватизират

Големите парижки летища "Шарл де Гол" и Орли се приватизират

При пълна продажба на държавния пакет в хазната влизат €7 милиарда

Френската държава държи 50.6% от Aeroports de Paris (ADP), която управлява летищата в Париж "Шарл де Гол" и "Орли", но се очаква да се откаже от мажоритарния контрол. Строителната корпорация Vinci, която вече притежава 8% от ADP, прояви интерес да увеличи дела си.

Aeroports de Paris ще получи 70-годишен наем на земята и управлението на двете летища, след което те ще се върнат към държавата. Властите ще поддържат вето върху продажбите на недвижими имоти на двете аерогари.

Според експерти правителството може да продаде целия си дял в ADP. "Очакваме френското правителство да увеличи цената чрез конкурентна оферта. Крайната цена може да бъде близо 230 евро на акция (в момента акциите се търгуват по 190 евро, б.р.)", каза Виторио Карели, анализатор в Santander.

Франция е осъдена да плати €10 милиарда на големи компании

Франция е осъдена да плати €10 милиарда на големи компании

Държавата е събирала неправомерни данъци

Правителството ще се откаже от 1/3 от правата на глас в Engie, но ще може да блокира всички продажби на стратегическата газохранилища и транспортна инфраструктура на енергийната компания.

За Engie "това може да доведе до волатилност в цената на акциите", предвижда Еманюел Ретиф, анализатор в Raymond James. В дългосрочен план увеличената ликвидност на капитала и намаленото влияние на френската държава върху френския бизнес на групата са положителни", смята той.

Що се отнася до Française des Jeux, ще е нужно да бъде създаден нов регулатор на хазарта, преди предприятието да бъде приватизирано.