Гръцката банкова система се промени радикално през последните две десетилетия. След 2000 година след консолидирането и концентриране на значителна част от пазара в ръцете на "големите четири" - National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank и Piraeus, финансовите институции от южната ни съседка обърнаха поглед към съседните страни в търсене на възможности за експанзия.

Десетилетие по-късно страната беше "ударена" от тежка дългова криза, от която пряко засегнати бяха местните банки. Като част от договорките с кредиторите Атина се съгласи финансовите институции да прибегнат към план за разпродажба на редица дъщерни дружества и на портфейли с необслужвани кредити в замяна на 240 милиарда евро спасителен заем.

Пътят към консолидацията на гръцките банки

Процесът по окрупняване на пазара в Гърция започна преди 20 години. През август 1999 година на пресконференция от Alpha Bank обявяват придобиването на други две местни банки - Ioanian Popular и Bank of Greece, припомня местното издание Kathimerini.

Десетилетие по-късно към този момент относително малката Eurobank получава разрешение да купи 50,1% от Ergobank. След тази сделка финансовата институция става третата най-голяма по активи в Гърция.

Назад във времето през 2000 година National Bank of Greece държи 35,5% от местния пазар, следвана от Alpha и Eurobank със съответно 17,9% и 10,1% дял. Commercial Bank, по-късно преименувана на Emporiki Bank, е четвъртата по големина с 9,7-процентов дял от пазара. След нея е групата на Piraeus, в която влизат няколко придобити финансови институции - Thrace Bank, Xiosbank Piraeus Prime Bank.

2011 година, когато 5 гръцки банки държаха 30% от българския пазар

Към 2011 година гръцките трезори имат сериозно присъствие на българския пазар, начело с ОББ под управлението на National Bank of Greece и "Пощенска банка", която е част от Eurobank. Двете заедно влизат в групата на най-големите финансови институции по активи у нас.

Заедно с тях към този момент в страната оперират още три дружества с компании майки в южната ни съседка - "Банка Пиреос", "Емпорики Банк - България" и "Алфа банк" (тя е регистрирана като клон на българския пазар).

В този период общо активите на гръцките банки у нас възлизат на над 20 милиарда лева или се равняват на близо 30% от общо активите на българската банкова система.

4 сделки за 6 години на българския пазар

Разпродажбата на дъщерни дружества на гръцките трезори у нас започна през 2012 година с придобиването на "Емпорики Банк - България" от френската Credit Agricole. То дойде в резултат на купуването на гръцката Emporiki Bank от френския лидер през 2007 година.

Две години по-късно пък преименуваната "Креди Агрикол България" стана част от "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и получи ново име - "ТБ Виктория". След фалита на КТБ след два опита тя беше купена от "Инвестбанк" за 4,3 милиона лева, като към тази сума влизат още над 85 милиона лева, които са за изплащане на депозити към КТБ.

Втората консолидация с гръцко участие дойде през 2015 година. Тогава "Алфа банк" се обедини с "Пощенска банка" под шапката на Eurobank.

Собственикът на Сибанк купува ОББ и Интерлийз

ОББ бе продадена, за да се роди най-голямата банково-застрахователна група в България

Банковата група се очаква да има 11% пазарен дял

В края на 2016 година дойде новината за нова сделка, която създаде третата най-голяма банкова група у нас. National Bank of Greece излезе от българския пазар, като продаде дъщерната си ОББ на белгийската група KBC, управляваща "Сибанк" срещу 610 милиона евро или над 1,1 милиарда лева.

В края на миналата година или месеци след като стана ясно, че гръцката Piraeus ще търси купувачи на бизнеса си на Балканите и в България, стана ясно, че новият собственик на дъщерното ѝ дружество у нас отново идва от южната ни съседка. Още през лятото се чакаше да се появи новината за това кой купува "Банка Пиреос България", но тя дойде едва през ноември. Тогава беше потвърдено, че това е Eurobank, която у нас държи "Пощенска банка" през "Юробанк България". Към настоящия момент в групата на Eurobank основни акционери са канадски и американски фондове.

Официално: "Пощенска" и "Пиреос" се обединиха в третата най-голяма банка на пазара

Официално: "Пощенска" и "Пиреос" се обединиха в третата най-голяма банка на пазара

Обединената банка ще разполага с третия по големина кредитен портфейл у нас

От купувача посочиха, че след обединената финансова институция ще разполага с активи за над 5 милиарда евро и ще стане третата най-голяма банка у нас. От "Юробанк България" обявиха, в средата на юни месец, че транзакцията е приключила.

С последната четири сделки за две години равносметката за промяната на банковия пазар в България идва с една останала банкова група, събрала под шапката си дъщерните дружества на три трезора, свързани с южната ни съседка - "Алфа банк", "Юробанк България" и "Банка Пиреос".

Големите сделки и преразпределението на банковия пазар у нас през 2018-а

Големите сделки и преразпределението на банковия пазар у нас през 2018-а

Какво важно се случи в сектора през последните 12 месеца