Катар се опитва да събере повече от 4 млрд. долара от банки, за да финансира покупката на бойни изтребители Eurofighter Typhoon, съобщават източници на Bloomberg.

Властите в Доха работят с финансови съветници по сделката, която ще бъде подкрепена от агенции за експортни кредити. Емирството е поканило кредиторите да участват в заема, а сделката може да бъде финализирана в рамките на месец.

Катар се въоръжава с изтребители за $6,7 милиарда

Катар се въоръжава с изтребители за $6,7 милиарда

Британската BAE Systems наема 5000 души, за да изпълни поръчката

Катар преговаря с банки и агенции за експортно кредитиране от Италия, Франция и Великобритания, за да събере милиарди долари и за други отбранителни сделки.

Според катарски държавен служител изтребителите "ще дадат тласък на стратегическите усилия на Катар за стабилност", но "методът и механизмът за плащане все още не са решени".

Сделка за $6 милиарда: Катар купува 7 военни кораба от Италия

Сделка за $6 милиарда: Катар купува 7 военни кораба от Италия

Партньорството между двете страни се засилва

Емирството увеличава разходите за отбрана, след като съседките й Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекратиха дипломатическите и икономическите връзки с него през юни 2017 г., обвинявайки го в близки връзки с Иран и подкрепа за терористични групировки. Доха категорично отрича обвиненията.

Франция и Катар подписаха сделки за $12 милиарда

Франция и Катар подписаха сделки за $12 милиарда

Доха купува още 12 изтребителя Rafal

През декември Катар поръча 24 самолета Typhoon от британската BAE Systems в сделка на стойност 5 млрд. паунда (6.6 млрд. долара). Договорът е предмет на условия за финансиране, а първото плащане ще се случи не по-късно от средата на тази година.

Тази поръчка дойде, след като страната заяви, че планира да купи още десетина изтребителя Rafale от френската Dassault Aviation в допълнение на вече поръчаните 24. Доха се договори да купи и 36 бойни самолета F-15 от САЩ.