Швейцарската медийна група Ringier, която през пролетта на 2021 година стана собственик на българската Sportal Media Group, обяви в официално изявление, че е завършила придобиването на медийния бизнес на Axel Springer в Унгария, Сърбия, Словакия, Естония, Латвия и Литва.

Сделката придобиването започна на 28 юли миналата.

През март миналата година стана ясно, че швейцарската медийна група е новият мажоритарен собственик на Sportal Media Group. Сделката включваше освен дигитални медии още и ИТ фирмата Digital Ventures, която стои зад платформата Sportal365.

Ringier става мажоритарен собственик на Sportal Media Group

Медийна компания с 1 милиард франка приходи купува мажоритарен дял в Sportal Media Group

Това е най-голямата инвестиция на швейцарското дружество през последните години

Така част от групата станаха дигиталните медии Sportal.bg, Novini.bg, Profit.bg и Woman.bg, както и още уебсайтове. Sportal Media Group е създадена през 2006 година, като към момента за нея работят над 60 журналисти.

В сделката за Източна Европа сега влизат около 90 местни медийни заглавия (печатни и онлайн) и 20 дигитални пазара, всички от които са сред пазарните лидери в своите сегменти. Те ще запазят сегашния си бранд.

Ringier ще управлява и водещите цифрови платформи за работа в Унгария и балтийските държави - Profession.hu в Унгария, CV Keskus в балтийските държави и в Словакия, дигиталните пазари на недвижими имоти Nehnutelnosti.sk и за автомобили Autobazar.sk, които ще бъдат обединени.

Ringier оперира на различни пазари в Европа, Азия и Африка, като портфолиото ѝ включва около 125 дъщерни фирми, основно в областта на печатните и онлайн медиите, радиа, както и такива с дейност в развлекателната индустрия.

Групата е създадена през 1833 година, като към края на 2019 година е представена в 19 държави, а служителите ѝ са около 7100 души.

Axel Springer придобива Politico за над 1 милиард долара

Axel Springer придобива Politico за над 1 милиард долара

Това е най-голямата сделка на германския медиен магнат