Съветът на директорите на банките в Абу Даби - National Bank of Abu Dhabi и First Gulf Bank в неделя одобриха тяхното сливане. В резултат на това се създава финансов гигант с размер на активите около 175 милиарда долара.

Обединената банка, която ще се нарича National Bank of Abu Dhabi, ще стане един от водещите кредитори в региона на Близкия Изток и Африка, отбелязва Reuters. След приключването на сделката през първото тримесечие на 2017 година новата финансова организация ще влезе в конкуренция с Qatar National Bank, която неотдавна купи турската Finansbank.

По пътя на създаването на национален „банков шампион” Абу Даби се надява да съживи икономиката на емирата, пострадала от ниските цени на петрола. Очаква се той да отправи предизвикателство към най-големите играчи на световния банков пазар, както вътре в страната, така и зад граница.

Новата финансова структура, чиято обща пазарна стойност се оценява на 29,1 млрд. долара, ще надмине по този показател британските Standard Chartered и Royal Bank of Scotland, а така също и френската Credit Agricole.

„Предполагаемото сливане на ще създаде банка, която ще притежава достатъчна финансова сила, експортен потенциал и глобална мрежа, за да подкрепя икономическите амбиции на ОАЕ (Обединените арабски емирства – бел. ред.) както на вътрешния пазар, така и за развитието на външноикономическите връзки на страната”, се казва в съвместното заявление на двете банки.

Съгласно условията на сделката, суверенните фондове на Абу Даби - Abu Dhabi Investment Council и Mubadala ще притежават съответно 33,2 и 3,7 процента от акциите на новата банка.