Нарастващият проблем със застаряването на населението в развитите икономики все повече кара някои от най-богатите държави в света да търдят начини, за да стимулират заетостта при хората над 55 годишна възраст. Оказва се, че отличник в това отношение е една държава с 21 пъти по-малко население от България.

Става въпрос за Исландия, в която живеят малко над 330 хиляди души и цели 85% от гражданите й между 55 и 64 годишна възраст работят. Страната успява да поддържа това ниво на активност от 2003 година насам.

За това помага подкрепата на властта по отношение на допълнително образование и квалификация на по-възрастни студенти, както и специални мерки за включването на работници над 50-годишна възраст и в частност на жени.

Това сочат изчисленията за индекса Goldan Age Index на международната компания PwC. Проучването е продевено сред държавите от Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). То отразява активността и приноса към икономиката на населението между 50 и 64 години.

Анализаторите изчисляват, че ако всички развити икономики имат по-активна политика в тази посока и включат по-голяма част от населението от тази възрастова група на пазара на труда, това ще добави общо 2 трилиона долара към икономиките им. Това означава ръст от 16% на брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция и от 13% на Белгия, например.

"Жизненият опит на по-възрастните служители и техните умения, придобити по време на кариерното им израстване, ги прави много ценни за съвременния пазар на труда", смята Карол Стъбинг, който е мениджър в PwC.

След Исландия втората най-добре представящата се страна в тази посока е Нова Зеландия. Преди няколко години държавата ограничи бариерите за наемане на по-възрастни работници и въведе изисквания фирмите да се съобразяват с техните нужди от по-гъвкаво работно време.

Трета е Израел, която въведе програми за допълнително обучение на жени след 50-годишна възраст, което помогна за нарастване на средния доход на гражданите в тази група.

А ето кои са останалите държави, които влизат в топ 19 на класацията:

19.Великобритания;

18.Мексико;

17.Португалия;

16.Канада;

15.Германия;

 

14.Финландия;

13.Дания;

12.Австралия;

11.Швейцария;

10.Чили;

9.САЩ;

8.Япония;

7.Южна Корея;

6.Норвегия;

5.Естония;

4.Швеция;

3.Израел;

2.Нова Зеландия;

1.Исландия.