Въпреки че последната година и половина растежът на Китай остава далеч зад най-добрите си времена с двуцифрени скокове, азиатската страна си остава внушителна сила и вторият най-голям потребителски пазар в света.

Поднебесната империя все още трябва да изкара няколко допълнителни милиарда, за да стигне Щатите. Доста експерти обаче очакват в следващите десетилетия Китай да изпревари САЩ и да се превърне в икономика номер 1 в света.

Как обаче можем да си представим внушителните й мащаби? От Световния икономически форум се опитват да ни обяснят това в няколко факта, които я описват:

1. Китай строи чисто нов огромен град колкото София, Пловдив, Варна и Бургас взети заедно по 2

Сигурно вече сте попадали на информация за новият град, който трябва да се намира на 100 километра от столицата Пекин. Само на първия етап от изпълнението на проекта населеното място трябва да е два пъти колкото четирите най-големи български града. На следващите етапи той трябва да се разрасне до 2000 квадратни километра.

До 2025 година Китай ще има 200 града с население над 1 милион души всеки.

Колко ще струва на Китай мегаградът 2 пъти колкото София, Пловдив, Варна и Бургас?

Колко ще струва на Китай мегаградът 2 пъти колкото София, Пловдив, Варна и Бургас?

В следващите 15 години там ще заживеят над 5 милиона души

2. Китай всъщност е първата по големина икономика в света

Но това е, ако нейният размер бъде пресметнат според паритета на покупателната способност. Иначе тя възлиза на 11 трилиона долара, като страната генерира 14,5% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП).

3. Китайците са луди по споделената икономика

Според прогнозите споделянето на продукти и услуги, което е залегнало в принципите на тази идея, ще достигне до 10% от цялата китайска икономика през 2020 година. Потребителите на този пазар споделят всичко - от миксери, през чадъри и баскетболни топки, до колела.

От коли до чадъри: В Китай скоро ще можете да наемете всичко

От коли до чадъри: В Китай скоро ще можете да наемете всичко

Споделената икономика ще нарасне с 40% тази година, смята правителството

4. Старт-ъпите в Китай не са просто "еднорози", а нещо много по-голямо

В технологичния свят стартиращите компании, които достигнат 1 милиард долара капитализация, се смятат за т.нар. "еднорози". В азиатската държава обаче те са нещо доста по-мащабно. Осем от IT старт-ъпите там са оценявани на над 10 милиарда долара. Това включва дъщерната финансова фирма на Alibaba - Ant Financial, китайският Uber - Didi Chuxing и марката смартфони Xiaomi.

5. Всяка година Китай инвестира в зелена енергия повече пари от всяка друга страна

Държавата е най-големият производител на соларна енергия в момента, като удвои производството си през 2016 година. През тази Пекин се отказа от построяването на 100 централи, произвеждащи електричество, чрез използването на изкопаеми горива. В същото време там започна да работи най-голямата слънчева електроцентрала.

Петте мегапроекта, които пращат китайските градове в бъдещето

Петте мегапроекта, които пращат китайските градове в бъдещето

Все повече хора се местят в тях

6. В следващите 2 години Китай ще бъде държавата с най-много патенти на година

Вторият най-голям пазар вече е далеч от клишето "Made in China", като успя да се превърне в огромен хъб за иновации. Това от своя страна стимулира разрастването на интелектуалната собственост. През миналата година международните патенти, лицензирани от Световната организация за интелектуална собственост, са се увеличили с 45% до 43 хиляди.