Министерството на земеделието обобщи шестгодишните резултати от хранителното ембарго за внос на западни стоки, наложено от Русия на 6 август 2014 г. в отговор на санкциите срещу страната. Според ведомството сега Руската федерация е напълно самодостатъчна при основните хранителни продукти и за първи път в своята история получава голям приход от износ от доставката на селскостопански продукти.

През тези шест години заетостта в страната се увеличи, създадени са десетки хиляди работни места в селскостопанския сектор, заяви министърът на земеделието Дмитрий Патрушев, цитиран от vesti.ru.

Как руски милиардери жънат печалби от санкциите върху храните

Как руски милиардери жънат печалби от санкциите върху храните

Земеделската продукция е нараснала с 3% през 2015 г., когато икономиката се свиваше

Подобни промени станаха възможни благодарение на солидната държавна подкрепа: през 2013 г. за развитие на селското стопанство бяха отпуснати 197,9 милиарда рубли, а през 2019 г. вече 311,5 милиарда рубли.

Руският износ на селскостопански продукти нараства 1,5 пъти, или с 8,6 милиарда, до 25,6 милиарда долара в края на 2019 година. Износът на зърно, месо и мазнини и маслодайни продукти и хранителни продукти се увеличава и Русия зае водещи позиции в света при предлагането на пшеница, растително масло, риба, захар.

Санкциите срещу Русия: до какво доведоха?

Санкциите срещу Русия: до какво доведоха?

Напоследък все по-отчетливо се чуват политически гласове за прекратяването на санкциите. На кого пречат?

За шест години Русия намали вноса на храна с една трета, или с 13,3 милиарда долара, от 43,3 милиарда долара през 2013 г. на 30 милиарда долара през 2019 година.

Доставката на чуждестранно свинско месо в страната падна десетократно до 270 милиона долара. Вносът на говеждо месо намалява 2,5 пъти до 1,3 милиарда долара, на птиче месо - два пъти до 410 милиона долара.

Русия произвежда толкова много захар, че вече няма къде да я съхранява

Русия произвежда толкова много захар, че вече няма къде да я съхранява

Ниската ефективност на производството прави руската захар неконкурентна на световните пазари

Вносът на зеленчуци и млечни продукти се намали с една трета. Доставката на домати за страната намаля с 42,1% - от $1,1 милиарда на 639 милиона долара, на ябълки и круши - с 50,8%, от 1,2 милиарда до 586 милиона долара.

Производството на растениевъдство се увеличава 1,5-3 пъти: зърнени култури от 92,4 милиона тона през 2013 г. до 121,2 милиона тона през 2019 г., захарно цвекло от 39,3 на 54,4 милиона тона, соя от 1,5 до 4,4 милиона тона. Производството на оранжерийни зеленчуци се увеличи от 538 хиляди до 1,14 милиона тона, на плодове - от 678 хиляди до 1,18 милиона тона. Производството на свине нарасна от 3,6 милиона на 5 милиона тона, на птици - от 5,2 на 6,7 милиона тона.

За шест години обемът на производството на агропромишлена продукция нарасна с 22,4%, а индустрията се превърна в един от двигателите на руската икономика. Рентабилността на селскостопанските компании се удвои до 13.3%.

Русия е длъжна да реши дали е бедна, или богата. От това зависи бъдещето ѝ

Русия е длъжна да реши дали е бедна, или богата. От това зависи бъдещето ѝ

Страната трябва да си отговори на важния въпрос и да избере пътя си след края на управлението на Путин

"Днес наблюдаваме стабилен приток на руски и чуждестранен капитал дори от инвеститори, които преди това нямаха нищо общо с агропромишления комплекс", отбеляза Дмитрий Патрушев.