Американският лек петрол и сортът брент започнаха седмицата на зелено, като и двата се търгуват над 30 долара за барел. При първият поскъпването до момента е от 4,49% до 30,75 долара, а при втория - от 3,32% до 33,58 долара за барел.

В контекста на възстановяването на пазарите, 117 петролни танкера са се насочили към Китай, за да разтоварят около 230 млн. барела суперевтин петрол в рамките на следващите няколко месеца, предаде Oilrpice. Това е най-голямата флотилия в историята, която ще достави приблизително едновременно петрол.

Венецуела обмисля да приватизира петролния си сектор

Страната с най-големите залежи в света обмисля да приватизира петролния си сектор

Вследствие на световния икономически спад

Според изданието по-голямата част от това карго е купена през април, когато цените бяха значително по-ниски, а американският лек петрол дори беше в негативна територия за един ден. През миналия месец Китай наистина направи големи поръчки от Аляска, Бразилия и Канада, възползвайки се от огромните отстъпки, които производителите бяха склонни да договарят.

Същевременно страната презареждаше с удвоена скорост стратегическите и търговските си инвентории през миналото тримесечие, което донякъде подпомогна глобалните цени на петрол срещу пълния срив на пазарите. През април, т.е. в началото на второто тримесечие, тя внасяше около 9,84 млн. барела дневно.

Отрицателната цена на петрола е последният пирон в ковчега на шистовите производители?

Отрицателната цена на петрола е последният пирон в ковчега на шистовите производители?

Най-застрашени се оказват компаниите за пренос на суровината

Докато ултиматумите на президента на САЩ Доналд Тръмп не успяха да изтеглят американските компании от Венецуела, руският гигант "Роснефть" в края на миналата седмица обяви, че е приключил всички дейности в страната, включително и съвместните операции. Все пак 100% от неговите активи ще бъдат изкупени от друга руска компания, която е собственост изцяло на руското правителство.

По-рано тази година САЩ въведе санкции срещу търговското подразделение на "Роснефть", базирано в Швейцария, тъй като американското правителство се опитваше да отреже всички източници на финансиране на правителството на Николас Мадуро. През първото тримесечие руската петролна компания излезе на загуба от 2 млрд. долара. Година по-рано печалбата ѝ беше също толкова, само че с положителен знак.