Докато Европа гледа да спаси летния сезон след икономическия спад, причинен от коронавируса, една страна се стреми да привлече туристи от Китай.

Сърбия стартира маркетингова кампания, която ще бъде насочена към туристи от Китай, където за първи път се появи коронавирусът. Източноевропейската страна използва платформа, за да рекламира своите древни манастири, планински курорти и оживен нощен живот в столицата Белград, пише Bloomberg.

Но пред тази мисия на страната има не малко предизвикателства. В Сърбия остават някои мерки за блокиране и засега няма директни полети между двете страни. Нещо повече, туризмът генерира само 1,4 милиарда евро за Сърбия през 2019 г. - 3% от икономическата продукция. Туристите от Изтока обикновено избират по-живописните столици в Европа като Прага или Будапеща.

В плана на Сърбия обаче има логика. Честотата на заразяване в Китай сега е далеч под тази в по-голяма част от Европа, където вирусната инфекция удари страните по-късно. Китайските туристи бяха най-голямата група от чуждестранни посетители в Сърбия през миналата година, наброяваща 145 000 души, което е скок от над 40%.

Това, до голяма степен, се свежда до политиката на страната. Все по-критикуван за посегателство върху демокрацията, президентът Александър Вучич приветства заеми и инвестиции от Пекин.

Наскоро Вучич прие медицински консумативи от Китай за борба с коронавируса и използва драконовите мерки, наложени в азиатската страна като модел в своята държава. Той похвали Китай за доставката на маски и вентилатори, нарече президента Си Дзинпин "брат" и взриви Европа с "приказна" солидарност - дори когато той се стреми към членство към Европейския съюз.

За Китай Сърбия е един от най-големите успехи по пътя за изграждането на икономически връзки с Централна и Източна Европа. Тази инициатива не винаги е вървяла по план.

Едва ли китайските туристи ще се сблъскат с враждебността на гражданите в Белград, където билборд наскоро възхваляваше помощта на президента на Китай на фона на пандемията.

"Чакаме китайските туристи в Сърбия, когато ситуацията над Covid-19 се стабилизира", заяви Министерството на търговията и туризма. Туристите "нямат нужда от визи и могат да разчитат на гостоприемство и приятелско отношение към Китай."