Икономическият растеж в Централна и Източна Европа се забави през първото тримесечие, след като потребителското търсене, подхранено от повишаващите се заплати, все пак не успя да компенсира по-ниските производствени нива.

От шестте държави, които обявяват резултатите си днес, Чехия и Румъния отчетоха по-нисък растеж, отколкото през първото тримесечие на 2017 година. Темпът на експанзия в Унгария остана непроменен, а в Словакия - се забърза леко. Полша отчита по-бърз ръст, докато Румъния съобщи за забавяне.

Групата изпреварва еврозоната - най-големият ѝ търговски партньор, който се очаква да запише експанзия от 2,5 процента.

НСИ: Икономиката расте с 3,5% през първото тримесечие

НСИ: Икономиката расте с 3,5% през първото тримесечие

Инвестициите и износът са по-динамичните фактори на растежа

Рекордно ниската безработица и фискални стимули повишиха покупателната способност на потребителите и подкрепиха икономическата активност от Балтийско до Черно море. Но все пак икономистите смятат, че ръстът е достигнал своя пик, пише Bloomberg. Очаква се завръщащата се инфлация да стимулира затягане на паричната политика. Европейската комисия прогнозира забавяне на всички държави-членки от бившия комунистически блок, освен за България и Словакия.

"Миналата година беше пикът за повечето страни", казва Золтан Ароксаласи, анализатор в Erste Bank Унгария, посочвайки, че не очаква твърде големи правителствени разходи в региона и тази година - един от основните двигатели на растежа в Румъния.

България ще бъде най-бързо развиващата се икономика в региона през 2018 и 2019 година

България ще бъде най-бързо развиващата се икономика в региона през 2018 и 2019 година

Според прогнозата на UniCredit страната ни ще изпревари досегашния лидер Румъния

Самата Румъния - най-бързорастящата страна в ЕС миналата година, отчете и най-голямо забавяне - до около 4% от 6,7% през четвъртото тримесечие. Бумът на потребителските разходи, подкрепени от намаление на данъци и увеличение на заплатите, вече затихва, а скокът на инфлацията вече задвижи три повишения на лихвите.

Забавянето в производството, отразено и в намаляващите търговски излишъци, забави и растежа в Чехия. Потребителските разходи там останаха силни, благодарение на една от най-ниските нива на безработица в ЕС. Икономиката на страната нарасна с 4,5% от година по-рано, но изтри цял един процентен пункт в растежа от последното тримесечие на 2017 година.

Растежът в Унгария остана непроменен с 4,4% на годишна база. Полша отчете 5,1% повишение, а Словакия - 3,6%.

Българската икономика достига пика на възможностите си през 2018-а

Българската икономика достига пика на възможностите си през 2018-а

Двуцифрени повишения в заплатите не са устойчиви на дълъг план, посочват експерти