Нулевите и отрицателните лихви ще причинят "огромни щети" на икономиката в дългосрочен план, предупреждават анализатори пред CNBC. Тенденцията на нулеви лихви е "перверзна" и може да "отрови" бизнес средата, казва Юва Хедрик-Уонг от Lee Kuan Yew School of Public Policy.

Той посочва, че ниските лихви намаляват драстично печалбата на банките, тъй като намаляват маржа, който институциите могат да спечелят. В среда на отрицателни лихви намаляването им допълнително в крайна сметка значи, че банките ще плащат повече на централната банка.

Европейските банки се борят от години в среда на постоянно ниски лихви. За първи път те достигнаха нулата през 2012 г., а през 2014 г. минаха на отрицателна територия. През септември т.г. Европейската централна банка ги намали още повече, както направиха и държави като Дания, Швеция и Япония.

"Трябва да обърнем този процес. Нормализацията на лихвените проценти трябва да бъде най-важният приоритет в управлението на икономиката в бъдеще", казва Хедрик-Уонг. "Пристрастеността към евтините пари е проблемът, а не решение".

И все пак анализатори очакват, че Федералният резерв в САЩ също ще продължи да намалява лихвите заради опасенията за растежа на икономиката.

Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics, предупреди, че централната банка може да намали лихвите и с доста повече. "Ако търговската война ескалира, ако има нови проблеми около Brexit, тогава смятам, че Фед ще намали лихвите с повече", казва той.

Как отрицателните лихви торпилират икономиката?

Как отрицателните лихви торпилират икономиката?

Те са "най-унищожителната форма на парична политика, изобретявана някога", твърди икономистът Туомас Малинен