Въпреки възраждането на Турция като силна туристическа дестинация за европейските туристи, Гърция също се радва на повече от добри резултати за сектора през първите шест месеца на годината. 

Според официалните данни на Bank of Greece бранша може да се похвали със значителен ръст на приходите, помогнали на страната да намали дефицита по текущата сметка.

Приходите от туризъм в южната ни съседка са нараснали с 15,3% до 5,5 милиарда евро, пише местното издание Kathimerini, позовавайки се на данните. За сравнение през първата половина на 2018 година те са в размер на 4,77 милиарда евро.

Осезаемо са се увеличили приходите от транспорт и най-вече от морски такъв. В този сегмент ръстът е от 7,3 на сто.

Междувременно германските туристи - едни от честите посетители в Гърция, през това лято предпочитат повече турските курорти пред гръцките. За сезон 2019 година резервациите от граждани на тази страна в южната ни съседка са намалели.

Турска, а не гръцка е любимата дестинация за германските туристи това лято

Турска, а не гръцка е любимата дестинация за германските туристи това лято

Броят на посетителите от Германия в Гърция намалява за сметка на този в Египет и Турция

Тези на Крит са намалели с 6% през юли в сравнение със същия период на предходната година. Тези на Родос са се свили с 5%.

Но от друга страна остров Кос прави изключение, като там резервациите на германски туристи са нараснали с 21%. Като основна причина може да се посочи по-големият брой на нови хотели там.

През това лято Гърция изостава зад Турция, Испания и Египет що се отнася до най-предпочитаните от германците дестинации. На първо място през 2019 година в това отношение е Анталия, следвана от Палма де Майорка и Хургада в Египет. На четвърто място е гръцкия Ираклио.

Резервациите в Анталия и Хургада са скочили със съответно 1 и 11%, докато тези в Палма де Майорка са с 10% надолу.