Германските туристи, за които Гърция е любима дестинация, изглежда търсят разнообразие на фона на възстановения интерес към Египет и Турция.

Комбинацията от забавянето на растежа на най-голямата икономика в Европа и в същото време намалялата конкурентоспособност на гръцкия туристически бранш в резултат на увеличените данъци и такси, са довели до по-малък брой германски посетители през това лято, пише Kathimerini.

Официалните данни сочат, че резервациите от Германия на Крит са намалели с 6% през юли в сравнение със същия период на предходната година. Тези на Родос са се свили с 5%.

Но от друга страна остров Кос прави изключение, като там резервациите на германски туристи са нараснали с 21%. Като основна причина може да се посочи по-големият брой на нови хотели там.

Германските туристи имат нова любима дестинация. И тя е съвсем близо до България

Германските туристи имат нова любима дестинация. И тя е съвсем близо до България

Тя изпревари Балеарските острови като място номер 1 за лятна ваканция

През това лято Гърция изостава зад Турция, Испания и Египет що се отнася до най-предпочитаните от германците дестинации. На първо място през 2019 година в това отношение е Анталия, следвана от Палма де Майорка и Хургада в Египет. На четвърто място е гръцкия Ираклио.

Резервациите в Анталия и Хургада са скочили със съответно 1 и 11%, докато тези в Палма де Майорка са с 10% надолу.

През 2018 година 4,38 милиона германци са посетили Гърция или с 18,2% повече, отколкото през 2017 година, сочат данните. Те са изхарчили 2,962 милиарда евро в южната ни съседка или с 16% повече.

Германските туристи се върнаха в Турция

Германците се върнаха към една от любимите си дестинации. И ще стават все повече

Резервациите им за почивка в южната ни съседка почти са се удвоили