Новата управляваща коалиция в Германия иска да привлича по 400 хил. квалифицирани служители от чужбина всяка година, за да се справи с демографския дисбаланс и недостига на работна ръка в ключови сектори, пише Reuters.

"Недостигът на квалифицирани служители е толкова сериозен, че вече драматично забавя нашата икономика", казва Кристиан Дюр, парламентарен лидер на съуправляващата партия на Свободни демократи преди бизнес списанието WirtschaftsWoche. "Можем да поставим проблема с остаряващата работна сила под контрол само със съвременна политика за миграция. Трябва да достигнем 400 хил. квалифицирани работници от чужбина възможно най-бързо", допълва той.

Трите управляващи партии постигнаха съгласие по точкова система, по която ще се оценяват специалисти от страните извън Европейския съюз. Минималната заплата също ще бъде увеличена до €12 на час, за да стане Германия по-атрактивна.

German Economic Institute изчислява, че броят на германците в работоспособна възраст ще намалее с над 300 хил. тази година — повече хора се пенсионират, отколкото навлизат на пазара на труда.

До 2029 г. пропастта ще нарасне до над 650 хил. и така до 2030 г. общият недостиг ще достигне 5 млн. души.