През последните години Русия, която е най-големият енергиен износител, буксува без достатъчно инвестиции след остлабването на модела, характерен за управлението на президента Владимир Путин, при който приходите от продажби на петрол и газ бяха насочвани за стимулиране на вътрешното потребление.

След две десетилетия на растеж, прекъсвани от две рецесии, за Кремъл може да е трудно да се справи с икономическите си проблеми, пишат в свой анализ от Bloomberg.

Страната започна възстановяването си след проблемни 2 години, но отново беше изправена пред предизвикателства, след като ръстът на индустриалното производство през последното тримесечие се забави. Успоредно с това растежът на инвестициите се сви почти наполовина през месеците между юли и септември в сравнение с предходното тримесечие.

Защо нов мандат на Путин ще доведе до падане на рублата?

Защо нов мандат на Путин ще доведе до падане на рублата?

Руската икономика има нужда от сериозна реформа, а чуждите капитали са ограничени

"Няма какво да стимулира икономическият растеж заради недостига на ресурси. Ако нищо не бъде направено, ситуацията ще се запази така в следващите 10 години", смята банкерът Олег Вюгин, който е бивш зам.-председател на Централната банка на Русия.

Според анализатори определено Москва трябва да предприеме мерки и да промени условията на затегната монетарна политика, забавени реформи и свиване на добива на петрол.

Централната банка също се намира в неизгодна позиция, като все още стои далеч от въвеждането на по-сериозни стимули, въпреки че инфлацията е на рекордно ниско ниво.

Икономиката на Русия показва възстановяване точно навреме за изборите

Икономиката на Русия показва възстановяване точно навреме за изборите

Банковата система и цената на петрола продължават да са притеснение

По време на първите 2 мандата на президента Владимир Путин между 2000 и 2008 г. рекордните цени на черното злато помогнаха на икономиката да расте средно с около 7% на година.

Тогава от финансовата институция предупреждаваха, че без реформи дори цена от 100 долара на барел в средносрочен план експанзията ще намалее в рамките на между 1.5 и 2 на сто.

Какво спъва Русия по пътя към икономическия растеж?

Какво спъва Русия по пътя към икономическия растеж?

Страната ще се сбогува с рецесията през 2017-а, очакват експерти

След последната рецесия ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия се очаква да бъде в рамките на 1,8% през тази година, като ще се забави до 1,6% пред следващата, прогнозират от Международния валутен фонд (МВФ). Според експертите страната ще остане зад средният ръст в световен мащаб и през 2019 г.

"През следващата година БВП може да добави или да изгуби 1% след като през тази ще нарасне с не повече от 1,6%", коментира бившият министър на икономиката на Русия Алексей Ведев. "Факторите за растежа в момента ще изчезнат напълно през следващата година. Това означава стагнация", завършва той.