Цените на потребителските стоки в Съединените американски щати растат рязко през юни, след като икономическото възстановяване набира скорост, а търсенето изпреварва предлагането на труда и суровините, предава The Wall Street Journal.

Данните на Департамента по търговия показват поскъпване със средно 5,4% спрямо година по-рано, най-високото ниво от поне август 2008 г. Индексът на основна инфлация, който изключва волатилните храни и енергийни продукти, бележи ръст от 4,5% — рекорд от ноември 1991 г.

През шестия месец повишението спрямо май е 1%, най-големият скок от юни 2008 г. Цените на употребяваните автомобили се покачват с 10,5% спрямо предходния месец — и на тях се дължи една трета от повишението на общия индекс, казват от департамента. Цените на самолетните билети и дрехите също растат значително през юни. С 45,1% растат цените на бензина спрямо година по-рано.

 Старите автомобили в САЩ започнаха да струват повече, отколкото като нови

Старите автомобили в САЩ започнаха да струват повече, отколкото като нови

Необичайната ситуация на пазара се дължи на недостига на чипове

Недостигът в предлагането и високите цени за превоз на стоки по море също движат поскъпването. Друг фактор е стабилното търсене от страна на потребителите, което се дължи на ваксинациите, на края на редица ограничения за бизнеса, трилиони долари федерални помощи и значителни спестявания на домакинството. По-силното вътрешно търсене накара и множество работодатели да търсят повече служители и да плащат по-големи заплати.

Данните показват още, че икономиката на САЩ, най-голямата в света, нараства с анюализирани 6,4% през първите три месеца на годината. Икономисти очакват анюализирани 9,1% покачване през второто тримесечие на година — рекорд от началото на 80-те години на миналия век.

Индексът на потребителските цени и покачването им са подсилени от сравнението с данните от миналата година — насред пандемията — когато цените се сринаха заради колапса в търсенето на редица стоки и услуги. Така нареченият базов ефект вероятно ще отслабне през есента.

Спрямо последните две години, цените нарастват с 3% през юни.

Изданието отбелязва още, че все повече компании прехвърлят по-високите разходи за труд и суровини върху потребителите.

Потребителите в САЩ очакват инфлацията да достигне 5%

Потребителите в САЩ очакват инфлацията да достигне 5%

Пауъл не успява да убеди публиката, че тя ще е "преходна"

Федералният резерв следи внимателно данните, а дали инфлацията е временно явление, е ключовият въпрос за американската икономика и за финансовите пазари. В доклад, публикуван в петък, Фед отчита, че инфлацията се покачва и заради проблеми във веригите за доставки, както и заради трудностите на бизнеса да намерят служители. Централната банка подчертава, че това са "до голяма степен преходни фактори", свързани с възстановяването на икономиката от пандемията. По-голямата част от централните банкери очакват инфлацията да се задържи около 2% през следващите две години.

Редица икономисти очакват по-високо покачване на цените и успокояване до 4,1% през декември. За сравнение, през 2019 г. инфлацията достигна 1,8%.

Обръщането на три сили увеличава опасенията от инфлация

Обръщането на три сили увеличава опасенията от инфлация

Променената тенденция означава или по-високи цени, или по-строга парична политика