Испания ще похарчи над 12 милиарда евро, за да облекчи въздействието на продължителната суша, която засегна страната. Това заяви министърът на околната среда на страната Тереза Рибера, цитирана от Reuters. 

"Искаме сериозни, отговорни и постоянни инвестиции", заяви министърът, която обясни, че средствата ще бъдат предназначени основно за повторно използване на водата, изграждане на инсталации за обезсоляване и подобряване на водната инфраструктура.

От септември миналата година средните валежи в Испания са със 17% по-ниски от средните, регистрирани между 1991 г. и 2020 г., което води до спад на нивата на водата в резервоарите и буквално парализира производството в селскостопанския сектор, показват данни на Министерството на околната среда.

Водните ресурси в Европа са все по-оскъдни: В една четвърт от държавите от ЕС има условия за суша

Водните ресурси в Европа са все по-оскъдни: В една четвърт от държавите от ЕС има условия за суша

Водните резервоари в средиземноморски страни като Италия паднаха до нива, наблюдавани през лятото

Изменението на климата причинява все по-чести и интензивни суши, като Испания е по-уязвима от други европейски страни

В допълнение към средствата, отпуснати за облекчаване на сушата, правителството ще похарчи 3 милиарда евро за засилване на цифровизацията за по-добро управление на водните ресурси чрез използването на нови технологии и обработката на голямо количество данни.

Снимка 628622

Източник: iStock by Getty Images

Тъй като се очаква реколтата от зърнени култури да спадне с до 40% тази есен поради сушата, Мадрид изчислява, че Испания ще трябва да внесе около 20 милиона тона зърнени култури, за да задоволи търсенето, както за консумация, така и за производството на храна за животни, което изисква "големи логистични усилия от страна на властите", обявиха от Министерството на околната среда.

Спад в производството на зехтин

Очаква се производството на зехтин в Европа да спадне с 40% през сезон 2022-2023 г. в сравнение с предходния сезон, според данни, публикувани през юли от Европейската комисия. Испания, от която идва близо половината от общото световно производство на зехтин и е най-големият производител в световен мащаб, регистрира спад от 56%. 

Запасите от зехтин в Европа в края на сезон 2022-2023 г. са намалели с близо 60% до 280 000 тона в сравнение с предходния период, според данни на Европейската комисия.

Производителите се опасяват, че ще има по-малко потребление на зехтин през следващата година, като потребителите ще се насочат към други продукти, като слънчогледовото олио.

Най-големият производител на зехтин в света Испания регистрира спад в производството от 56%

Най-големият производител на зехтин в света регистрира спад в производството от 56%

Заради сушите: Производството на зехтин в Европа може да се срине с 40% през сезон 2022-2023 г.