Китай ще отделя по 100 млрд. юана ($15,25 млрд) годишно в продължение на 4-5 години за съкращаване на излишни производствени мощности. Това пише днес икономическото издание "Цзинцзи цанкао бао", цитирано от ТАСС.

Общата сума на отделените за тази цел средства може да достигне от 400 до 500 млрд. юана ($61-$76,25 млрд). Мерките по съкращаването на производствени мощности ще засегнат на първо място въгледобивната промишленост и черната металургия.

По данни на изданието, средствата ще бъдат насочени основно за решаване на проблемите, свързани с освобождаването на работниците в тези производства. Според оценките на експерти, само във въгледобивния отрасъл ще се наложи да се уволнят или пренасочат на друга работа около 1,8 милиона души. Добивът на въглища ще се понижи с 360 млн. тона годишно.

По-рано анализатори от китайската инвестиционна компания China International Capital Corporation заявиха, че поради съкращаването на производства в страната в близките няколко години до 3 млн. Души може да загубят работа си.

Промишлеността в Китай в настоящия етап изпитва проблеми, предизвикани от излишъка на мощности в редица отрасли на фона на общото забавяне на икономиката в страната. За необходимостта от съкращаване на производството в някои  сфери нееднократно са говорили властите в Пекин.

Стоманодобивната промишленост и въглищния сектор трябва да бъдат сред първите в усилията да се съкратят излишни мощности, да се понижи издръжката и да се повиши ефективността на промишлеността”, заяви на 20 януари премиерът Ли Къцян.