Населението на Китай намалява. В страната живеят 1,4 милиарда души - почти един на всеки пет души на Земята, но според Националното статистическо бюро на Китай населението на страната се е свило през 2022 г., с приблизително 850 000 души, пише Business Insider.

Това е само началото на намаляването на населението на страната. Тази година Индия се очаква да надмине населението на Китай, а след няколко години ще надмине и населението в трудоспособна възраст на страната - между 20 до 69 години. По изчисления на Организацията на обединените нации, ако раждаемостта в Китай остане на ниското си ниво и страната, страната ще загуби близо половината от населението си до края на този век, което ще значи свиване с приблизително 700 милиона души.

Ръстът на населението в трудоспособна възраст през последните няколко десетилетия позволи на Китай да се превърне във фабриката на света - над 70% от слънчевите панели, 60% от селскостопанските машини и 25% от роботите са конструирани с компоненти от китайски доставчици.

Затова намаляващото население на Китай в трудоспособна възраст има огромно значение и ще окаже въздействие световната икономика. Това също е предзнаменование за САЩ и Европа: ако не променят намаляващата си раждаемост, ги очаква същата икономическа съдба като Китай.

Десетилетия наред коефициентът на раждаемост в Китай намалява, което забавя растежа на населението на страната. През 2022 г. той достигна най-ниското регистрирано ниво, 1,1 деца на жена. Китайската политика за едно дете, която ограничава двойките, не е единствената причина. Когато политиката за едно дете беше приложена в цялата страна през 1980 г., коефициентът на раждаемост вече беше спаднал до 2,6 от повече от 6 деца на жена през 1970 г. През 1991 г. падна под 2,1 деца на жена, нивото, необходимо за поддържане на стабилно население през време.

Индия може би вече е надминала Китай и е най-населената страна в света

Индия може би вече е надминала Китай и е най-населената страна в света

Според оценки на независими организации

Ситуацията тревожи китайското правителство - страната реши да смекчи ограничителната си политика за едно дете през 2016 г. Китайското правителство започна да насърчава своите граждани да имат до три деца с парични стимули, отстъпки за недвижими имоти и удължен отпуск по майчинство. Но изглежда тези усилия са неуспешни.

За разлика от много развити западни икономики, Китай и страните Азия не използват имиграцията, за да компенсират намаляващата раждаемост. Делът на мигрантите като процент от общото население в Япония през 2020 г. е само 2%. В Индия той е бил 0,3%, а в Китай е едва 0,1%. На практика е невъзможно чужденците да получат китайско гражданство.

По-малко деца и по-малко мигранти означават по-малко работници в дългосрочен план. Прогнозите на ООН предполагат, че работната сила в Китай ще се свие доста през следващите години - повече отколкото във всяка друга страна.

Това е огромно предизвикателство за плановете на Си Дзинпин да превърне Китай в най-голямата икономика в света и доминираща суперсила.

Намаляването на работната сила не ще навреди на икономиката на Китай. Последиците ще засегнат и САЩ и Европа. През следващите десетилетия китайската икономика няма да увеличи темповете на глобален растеж, както в досега. Растежът на производителността в страната също може да стагнира.

Какъв ще е растежът на икономиките на САЩ, Китай и Япония през 2023 година

Какъв ще е растежът на трите най-големи икономики в света през 2023 година

Прогнозата на ООН

Европа е изправена пред същата демографска ситуация като Китай - населението на континента ще намалее с 21%, или 157 милиона души, до края на века. Нигерия е на път да изпревари Европа като третата най-голяма работна сила по-късно този век.

Сред днешните най-големи икономики само САЩ ще е с положителен прираст на населението, макар и на много ниски нива, защото една трета от населението на САЩ - над 100 милиона души - ще бъдат мигранти, както и техните деца, родени в САЩ.

Недостигът на хора не е абстрактна заплаха. Има реални последици. Много компании вече са изправени пред големи предизвикателства при запълването на свободните си позиции, особено в ключови индустрии като здравеопазване и образование. През следващите години и в Китай, и на Запад ще е все по-трудно да се намират работници. Липсата на машинисти, учители, инженери, лекари, пожарникари, медицински сестри и програмисти ще има по-далечни последици в бъдеще. С по-малко служители компаниите ще произвеждат или работят по-малко, което ще доведе до по-малко продажби, по-малко икономически растеж и в крайна сметка по-малко просперитет за всички.

В Китай проблемът е в много по-драматичен мащаб. Освен ако нещата не се обърнат проблемът, само ще се ускори и може да доведе до катастрофа за икономиката.