Последният спад идва в момент, в който Поднебесната империя води търговска война със Съединените американски щати. Двете най-големи икономики наложиха мита върху стоки на стойност $50 милиарда всяка, и заплашват да продължат, пише в свой анализ CNN Money.

Най-старшият икономически съветник на президента Тръмп, Лари Кудлов, заяви този месец, че китайската икономика "изглежда ужасно", докато тази на САЩ се справя чудесно.

Реалността има повече нюанси, но случващото се с китайската икономика засяга бизнеси по целия свят.

Забавяне на растежа

Китай е една от най-бързорастящите големите икономика в света - през 2017 г. темпът бе 6,9 процента, по данни на правителството. Но през тази година започна да губи инерция, а знаците за последващо забавяне се увеличават.

Официални данни от юли показаха забавяне в инвестициите, производството и търговията на дребно. Търговската война също създава притеснение, но не е най-голямото.

"Търговският конфликт ще забави икономиката, но не чак толкова. Очакваме тя да бъде отслабена главно заради вътрешни проблеми, причинени от по-бавен растеж на кредитирането", казва Чанг Луи, икономист в Capital Economics.

Но някои експерти смятат, че страховете от забавянето са преувеличени. Дъглас Мартън, който оглавява азиатския клон на Northern Trust Capital Markets, посочва, че някои индикатори - като търсенето на петрол и пазара на имоти - все още са силни.

Запътва ли се Турция към икономическа криза?

Запътва ли се Турция към икономическа криза?

Рискът от рецесия се е увеличил, казват от Fitch. Ето как се стигна дотук

Срив на пазарите

Капиталовият пазар и валутата на Китай потънаха, след като инвеститорите започнаха да се притесняват за здравето на икономика и влиянието на търговската война. Основният индекс, Shanghai Composite, премина в мечо настроение преди два месеца и сега е около 23% по-ниско от пика през януари.

Юанът изтри 9% от стойността си спрямо щатския долар от април насам. Спадът е частично заради повишаването на лихвите от Фед, което прави за инвеститорите по-атрактивно да държат активи в долари и да продават в други валути.

По-евтината валута прави и износът по-евтин, което помага за компенсиране на ефекта от митата. Но анализатори посочват, че Пекин трябва да е внимателен с валутата, за да избегне рязък спад, който да уплаши инвеститорите.

Тежкият дълг

Забавянето на Китай идва на фона на опита на Пекин да се справи с огромната задлъжнялост, наследство от огромните програми за стимули заради финансовата криза. Най-големи притеснения създават огромните нива дълг на компаниите, особено на държавните.Президентът Си Дзинпин призоваха финансовата система да намали рискованото кредитиране и се опита да сложи край на "сенчестото банкиране". Но анализатори се притесняват, че забавяне на кредитирането ще натежи над икономиката.

Компенсация

Китай търси начини да подкрепи икономиката. Пекин вече обяви редица мерки, включително намаляване на данъците, увеличени инфраструктурни разходи и нови заеми за бизнеса.Централната банка започна да налива пари във финансовата система, за да увеличи кредитирането и количеството депозити, които банките са задължени да задържат.

Имотният пазар, а не търговската война, е най-големият риск за Китай

Имотният пазар, а не търговската война, е най-големият риск за Китай

Накъде ще тръгнат цените на жилищата във втората най-голяма икономика?