Икономиката на Китай започна годината блестящо, което изненада доста от световните анализатори. Но тъй като случаите на Covid-19 в страната нарастват, поддържането на същия темп на растеж през следващите месеци може да се окаже доста трудна задача.

Продажбите на дребно са нараснали с 6,7% през първите два месеца на 2022 г. в сравнение с преди година, според данни, публикувани от Националното статистическо бюро (НБС) на 14 март. Това е доста над очакваното увеличение от 3%, прогнозирано в проучване на Reuters.

Промишленото производство сe е увеличило със 7,5% през същия период, надминавайки прогнозата от 3,9%. А инвестициите в дълготрайни активи, като инфраструктура и машини, са скочили с 12,2% спрямо година по-рано.

Moody's: Китайската политика на "нулев" Covid може да затрудни световните вериги на доставки

Moody's: Китайската политика на "нулев" Covid може да затрудни световните вериги на доставки

Goldman Sachs понижи прогнозата си за икономически растеж на Китай за 2022 г. до 4,3%

Под комбинирания ефект на макрополитиките и усилията на бизнеса, инерцията на икономическото възстановяване на Китай се подобри през януари и февруари, поставяйки солидна основа за добър старт през първото тримесечие на тази година.

По отношение на политиката Китай значително увеличи разходите си за инфраструктура, като много местни власти стартираха големи проекти в области като електрическа мобилност и полупроводници. Данните от вторник показват, че инвестициите в производството са нараснали с 21% през януари и февруари спрямо година по-рано, много по-бързо от ръста от 13,5% на годишна база, регистриран през същия период на 2021 година.

Това не е първият път тази година, когато китайските власти подчертават важността на разходите за инфраструктура. По-рано този месец китайският премиер Ли Къцян заяви, че правителството ще засили фискалната и парична подкрепа за икономиката тази година, включително да харчи повече за инфраструктура и да предприеме повече намаления на лихвите.

"Правителството увеличи широкия фискален дефицит тази година, което предполага ръст в инвестициите в инфраструктура", написа Лари Ху - главен икономист за Greater China в Macquarie Group, цитиран от CNN Business. Експертите обаче предупреждават, че на хоризонта има много предизвикателства, включително Covid-19 и войната в Украйна.

Най-големият скок на Covid-19 от две години насам

Китай се бори с най-големия скок на Covid-19 от първоначалното огнище в Ухан в началото на 2020 година.

"Тъй като служители се отказват от целенасочени ограничителни мерки в полза на блокирането на едро, това има потенциал да бъде дори по-разрушително от вълната от Делта варианта миналото лято, която доведе до рязко свиване на икономическото производство", пише Джулиан Еванс-Причард - старши икономист за Capital Economics.

Китай затвори фабрики на Apple и рискува хаос в глобалната верига за доставки

Китай затвори фабрики на Apple и рискува хаос в глобалната верига за доставки

Заради 66 случая на Covid-19 в град Шенжен

Дори правителството признава, че нови огнища на Covid-19 могат да натежат върху икономиката през следващите месеци. Неотдавнашното разпространение на коронавируса в много части на страната може да ограничи допълнително потреблението, а основата на потреблението все още не е здрава, коментират експерти.

Южният град Шенжен, който граничи с Хонконг, вече наложи едноседмично блокиране заради 66 случая на коронавирус. Всички предприятия там, включително това на Apple, спряха работа. Градът е дом и на китайските технологични гиганти Huawei и Tencent.

Инфлационен натиск заради кризата в Украйна

Растежът на Китай може да бъде още по-засегнат от войната в Украйна. Нахлуването на Русия повишава цените на суровините и смущава световната икономика в момент, когато политиците вече се надпреварват да овладеят високата инфлация.

Прякото въздействие на военната инвазия несъмнено е върху Европа, но въздействието върху глобалните цени на суровините е очевидно и то може да увеличи натиска на "внесената инфлация" върху Китай, твърдят финансови анализатори.

Няколко компании за храни и напитки в Китай наскоро повишиха цените на своите продукти, включително млечните гиганти Yili и Mengniu. Примерът им вероятно ще бъде последван и от други.

Китай и Русия изградиха тесни връзки през последните години и подписаха редица сделки за суровини по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин миналия месец. Но нахлуването на Русия в Украйна постави приятелството им на изпитание. Както виждаме, Пекин не се втурна да помага на Русия, след като икономиката на страната беше ударена от санкциите на целия свят.

Китай - пред финансова криза?

Китай - пред финансова криза?

Рисковете на китайския пазар не се оценяват достатъчно, в близките две години може да се стигне до глобална финансова криза, чиято начална точка да се окажe именно Китай, предупреждават германски икономисти