Китайските чуждестранни инвестиции се сринаха до осемгодишно дъно през 2022 г. Спадът е особено видим в Европа: китайските преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в 27-те държави-членки на ЕС и Обединеното кралство се сринаха дъна, невиждани от десетилетие. Това сочат данни в доклад на консултантската компания Rhodium Group и германския мозъчен тръст Mercator Institute for China Studies (MERICS), цитирани от Quartz.

Но това не означава, че Китай се "откъсва" от Европа. Спадът на китайските ПЧИ в Европа до голяма степен се дължи на забавянето в китайските сливания и придобивания, но в същото време зелените инвестиции от китайски фирми остават относително стабилни. За първи път от 2008 г. стойността на зелените инвестиции в Китай надхвърли тази на потоците от сливания и придобивания.

Това, което стимулира китайските инвестиции в Европа са заводите за батерии за електромобили. Според доклада ръстът на зелените инвестиции се дължи най-вече на няколко мащабни инициативи на китайски гиганти за производство на батерии за изграждане на фабрики в Германия, Унгария, Обединеното кралство и Франция. Миналата година големи китайски производители на батерии, включително CATL и Svolt, обявиха, че ще разширят производствения си капацитет в Европа.

"Европа е ключова част от глобалната експанзия на Китай по отношение на електрическите превозни средства. Инвестициите в батериите са в основата на китайските инвестиции", се коментира в доклада на Rhodium.

За Европа обаче те идват като нож с две остриета. Увеличаването на капацитета за производство на електромобили и батерии от една страна ще е добре за растящото търсене на електрически автомобили. ЕС иска да забрани продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене. От друга страна обаче се задълбочава зависимостта на Европа от китайските технологии и производство, а ЕС работи за изграждането на собствена верига за доставки на батерии.

Китай прави огромен преход в своята автомобилна индустрия

Това, че ЕС "приветства" заводите за батерии на китайски компании, се възприема като знак, че китайските автомобилни производители са изпреварили производители като Volkswagen и Mercedes-Benz.

Китайската Eve Power ще строи в Унгария завод за батерии на електромобили за 1 милиард евро

Китайска компания ще строи в Унгария завод за батерии на електромобили за 1 милиард евро

Унгария иска да стане най-големият европейски център за производство на батерии