Водената от Съединените американски щати търговска война продължава - и някои компании започват да усещат отрицателните ефекти от нея, пише BBC. В петък Пекин съобщи, че ще отговори с мита върху над 5 200 стоки, внос от САЩ, ако Вашингтон въведе налога от 25% върху $200 милиарда внос от Поднебесната империя.

По-рано САЩ въведе и мита на вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Мексико и Канада, които отговориха със собствени.

Кои са основните сектори, които станаха жертва на търговския спор?

Автомобили и мотори

Засега изглежда, че автомобилната индустрия е най-засегната, като три основни компании наскоро предупредиха, че търговският спор вреди на резултатите им. Ford и General Motors намалиха прогнозата за печалба за 2018 година, цитирайки по-високи цени на стоманата и алуминия след митата. Fiat Chrysler също намали прогнозата, след като китайските купувачи отложиха покупките в очакване на по-ниски мита.

През май Китай съобщи, че ще намали митото върху вносните автомобили от 25% на 15% от 1

юли - ход, който трябваше да намали търговското напрежение. Но на 6 юли увеличи налога за американските автомобили до 40%.

Jaguar Land Rover - най-голямата автомобилна компания във Великобритания, отчете загуба за първи път от три години след забавяне на продажбите в Китай.

Наскоро BMW съобщи, че ще повиши цените на два от моделите си в Китай от 30 юли заради повишените мита. Tesla също ще продава два свои модела по-скъпо.

В същото време новините не са само лоши, както Ана-Мари Бейсден, която оглавява звеното за проучване в автомобилния сектор във Fitch Solutions, казва. "Видяхме редица производители, включително Tesla, да ускоряват плановете си за инвестиции в местни заводи, за да избегнат митата". "Иронично обаче, някои от най-тежко пострадалите компании са американски - или чужди, но произвеждащи в САЩ, въпреки че въведените санкции трябваше да им помогнат", казва тя.

Щатският производител на мотоциклети Harley-Davidson планира да премести част от производството си в Европа, за да избегне "значителната" тежест от митата, въведени от ЕС.

Германските коли поскъпват с 10 000 евро заради митата на САЩ

Германските коли поскъпват с 10 000 евро заради митата на САЩ

Най-голямата автомобилна индустрия в света трябва да се бори на няколко фронта, казват експерти

Хранителната индустрия

Някои компании от хранителната индустрия също понижиха прогнозите си и повишиха цените. Tyson Foods наскоро намали прогнозата си. Щатският гигант в производството на алкохолни напитки Brown-Forman заяви, че ще увеличи цената на Jack Daniel's и други марки уиски, продавани в Европа. Coca-Cola повишава цените в Северна Америка.

Тежките последствия, които носи търговската война за глобалната икономика

Тежките последствия, които носи търговската война за глобалната икономика

Актуална прогноза на рейтинговата агенция Fitch

Други жертви

Други компании пък търсят начин да намалят бизнеса си с Китай като начин да избегнат митата. Производителят на играчки Hasbro мести производството си извън Поднебесната империя. Щатският конгломерат Honeywell търси начин да използва повече доставчици извън Китай, а производителят на мебели RH ще намали суровините от страната.

Междувременно американската Caterpillar наскоро заяви, че силното търсене ѝ е позволило да повиши цените, за да компенсира между $100 и $200 милиона в по-високи цени на стоманата и алуминия.

Най-големите търговски войни в историята   

Най-големите търговски войни в историята  

Те довеждат до значителни промени в света като създаването на САЩ

Световната икономика

Международният валутен фонд заяви, че ескалация на търговският спор може да изтрие 0,5% от световния растеж до 2020 г. Скорошни данни показват забавяне на растежа в производствения сектор в Китай, както и намаляване на увереността на американските потребители.

Morgan Stanley изчислява, че ексалация на напрежението може да изтрие 0,81 процентни пункта от световния брутен вътрешен продукт - ако САЩ наложи 25% мито върху вноса на всички стоки от ЕС и Китай, а те отговорят по същия начин.

3-те източноевропейски страни, които ще са най-засегнати от търговска война между САЩ и Китай

3-те източноевропейски страни, които ще са най-засегнати от търговска война между САЩ и Китай

И обяснението за това на експертите