Европейската икономика е на път да се върне към нивата си от преди коронавирусната криза през 2022 г. според Международният валутен фонд, но тази прогноза зависи от кампанията по ваксинацията срещу Covid-19 в региона.

Към момента фондът очаква нарастване на БВП с 4,5 на сто в еврозоната тази година.

"Ако приемем, че ваксините станат широко достъпни през лятото на 2021 г. и през цялата 2022 г., ние прогнозираме растеж на БВП от 3,9% през 2022 г., което би върнало европейската икономика към нейните предпандемичните нива", пише МВФ в последната си регионална икономическа перспектива за еврозоната, цитиран от БНР.

Подобен растеж би върнала икономиката "обратно към нейното предпандемично ниво, но не и на пътя, очакван преди пандемията", посочи Алфред Камер, директор на МВФ за европейския регион.

Несигурността относно развитието на пандемията продължава да помрачава икономическите перспективи, особено когато става въпрос за потенциални нови варианти на Covid-19 и скоростта на ваксинация в региона на единната валута, допълни МВФ.

Според МВФ държавите от еврозоната трябва да осигурят допълнителни фискални стимули в размер на 3% от БВП през периода 2021 - 2022 г., за да подкрепят икономическия растеж с 2 на сто до края на следващата година и да намалят негативните ефекти от пандемията.

Фондът заяви, че допълнителният фискален тласък може да бъде последван от по-силна консолидация, след като излишният капацитет бъде намален. "Такава допълнителна фискална подкрепа в размер на 3% от БВП през 2021-2022 г. може да увеличи производството с около 2% до края на 2022 г. ", се посочва в доклада на МВФ.

МВФ очаква повишаване на цени на стария континент през 2021 г.

"Прогнозираме, че инфлацията, която в момента се ограничава от икономическата слабост, ще се повиши с 1,1 процентни пункта до 3,1% през 2021 г., отчасти поради по-високите цени на суровините", се казва в доклада на Фонда.

Нарастващата инфлация може да принуди ЕЦБ да коригира свръхразхлабената си нисколихвена парична позиция.

В конкретния случай на еврозоната - която обхваща 19-те членове, които споделят еврото - Европейската централна банка заяви педи дни, че инфлацията може да завърши последното тримесечие на годината на ниво от 2 на сто. Това е важно за централната банка, тъй като нейният мандат е да гарантира, че инфлацията в еврозоната трябва да остане "близко, но под 2%".

"Паричната политика трябва да остане приспособима, докато перспективите за инфлационен натиск остават слаби. Централните банки трябва надеждно да съобщят за решимостта си да предотвратят преждевременното повишаване на реалната доходност, като същевременно позволяват временни увеличения на цените, свързани с отклонения, причинени от пандемията, или с променливите цени на суровините", се казва още в доклада на МВФ.

Нарастващата реална доходност (според търговията на еврооблигациите) също представлява проблем за ЕЦБ. Основното притеснение е, че ако разходите по заеми се увеличат за евро правителствата, преди икономиката наистина да започне да излиза от коронавирусната криза, това може да застраши цялото възстановяване от пандемията.