Цените на петрола умерено се повишават в сряда сутринта на фона на данните от Американския петролен институт (API), които показват рязък спад на запасите в САЩ.

В същото време натиск върху пазара продължава да оказват опасенията за рецесия в икономиката на САЩ в контекста на бързото затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв. Американският паричен регулатор приключва редовното си заседание в сряда, като се очаква отново да повиши референтния си лихвен процент със 75 базисни пункта.

Стойността на септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време е 105,03 долара за барел, което е с 0,57 долара по-високо от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поевтиняха с $0,75 (0,7%) до $104,4 за барел.

Септемврийските фючърси за америакнския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 95,66 долара за барел, което е с 0,78 долара повечо от крайната цена в сряда. До затварянето на пазара вчера в четвъртък стойността на тези контракти падна с $1,72 (1,8%) до $94,98 за барел.

Търговските резерви от петрол в Съединените щати през седмицата, приключила на 22 юни, са намалели с 4,037 милиона барела, след като се повишиха с 1,86 милиона барела седмица по-рано. Официалният доклад за енергийните запаси в страната за изминалата седмица ще бъде публикуван от Министерството на енергетиката о-късно днес.

Междувременно проучване на Американската автомобилна асоциация (AAA) показа, че гражданите на САЩ променят навиците си в отговор на нарастващите цени на бензина и дизеловото гориво, намалявайки броя на пътуванията. Това помага да се намали търсенето на гориво в разгара на летния сезон.

"Търсенето на бензин спада в момент, когато би трябвало да остане силно, и това подчертава рисковете от стагфлация и нейните потенциални последици", каза Стюарт Гликман, експерт в CFRA Research в Ню Йорк, цитиран от Bloomberg.