Бенчмарковите сортове петрол отново са на зелено за втората търговска сесия за седмицата, като при американския лек поскъпването е от 0,48% до 35,61 долара за барел, а при брент - от 0,68% до 38,58 долара за барел.

Оптимизмът на пазарите идва донякъде от надеждите, че ОПЕК+ ще удължат срока, в който страните понижават производството. Срещата на картела и неговите партньори ще се състои в четвъртък, след като беше изтеглена от първоначалната дата от 9 юни.

В момента е в сила споразумение, постигнато през април, според което добивът беше понижен с 9,7 млн. барела дневно. Оригиналният му срок на действие е до края на този месец.

Цените на петрола едва ли ще надминат $40 за барел през 2020 година

Цените на петрола едва ли ще надминат $40 за барел през 2020 година

Това показва проучване сред петролни анализатори

Все пак не всички страни са съгласни с подобен ход. Докато Саудитска Арабия ще иска удължаване на срока, Русия не е склонна на подобни отстъпки. "Мярката беше за месец или два, не за половин година", посочиха представители на страната пред Reters.

Чрез постигнатото споразумение, цените на петрола достигнаха до текущото си равнище в средата на 30-те долара за барел, а пактът беше подпомогнат и от шистовите производители в САЩ, които бяха принудени да свият добива с 1,6 млн. барела дневно в сравнение със средното за изминалите 12 месеца.

Но засега не е ясно дали и с удължаване на срока на свиването на добива, това ще доведе до допълнително покачване на цената. "Фактът, че цените на петрола не реагираха значително на възможността за удължаване на мерките на ОПЕК+ може да е знак, че пазарът вече е калкулирал големия оптимизъм в цената", посочват от JBC Energy.

Докато ОПЕК+ трябва да решат какво ще се случи с производството в непосредствено бъдеще, все повече анализатори предвиждат мрачни дни в дългосрочен план за петролната и газовата промишленост. Сред тях вече се нареждат и Suncor Energy, според които кризата днес е повратен момент за отрасъла.

Ралито на петрола спря след сигнали, че Русия може да свали ограниченията за добива

Ралито на петрола спря след сигнали, че Русия може да свали ограниченията за добива

Сортът Brent поевтиня леко до ниво от $36 за барел, а американският петрол се търгува за $34

"Временното затваряне на икономиката, породено от пандемията през 2020 г., ни дава възможност да видим в не толкова далечното бъдеще, в което енергийната ни система може да е изправена пред спиране с подобни мащаби. Това ще донесе възможности за гледащите напред компании, но и правителствата ще трябва да наваксат."

Според тях добре позиционираните производители ще се занимават с направата на асфалтен, от който се правят въглеродни нишки, които пък се използват в производството на олекотените автомобили. Но от компанията са на мнение, че като цяло търсенето на петролни продукти ще се понижи.