Бенчмарковите сортове петрол стартираха седмицата със спад, като при американския лек той е от 4,55% до 34,61 долара за барел, а при брент - от 3,2% до 37,49 долара за барел. Природният газ е леко нагоре, до 1,733 долара.

Причината за спада на стойността му са опасенията на инвеститорите, че икономиките по света може да се окажат затворени заради настъпване на втора вълна на коронавирус. Негативизмът повлия и на акциите в Азия, след като в Китай втори пореден ден се наблюдава рекорден брой новорегистрирани болни.

"Всяка нова поява на болестта ще бъде следена много, много внимателно от инвеститорите", каза анализаторът от Argonaut Джеймс Макгю пред Reuters. "Пазарите включват в оценката си фактът, че проблемите с коронавируса не са разрешени все още."

Как Goldman Sachs спечели $1 милиард от срива на цената на петрола

Как Goldman Sachs спечели $1 милиард от срива на цената на петрола

Американският лек поевтиня до -40 долара за барел за кратко в края на април

Това ще подложи на нов стрес компаниите от сектори, след като проблемите при засега първото затваряне на икономиката доведоха дори до отрицателни цени на петрола за един ден през април. Причината за това беше препълването на глобалните инвентории, което подтикна производителите да плащат на купувачите си - по-малко болезнен вариант за тях от възможността да спрат производството.

Същевременно ООН посочиха, че атаките срещу саудитски петролни съоръжения, извършени през миналата година, са дело на Иран. Според външният министър на страната обаче, това са политически обвинения от страна на САЩ и Саудитска Арабия. "Докладът идва точно в момент, в който САЩ работи за удължаване на оръжейното ембарго срещу Иран", посочват от ведомството.

Това е промяна на позицията на ООН, които в края на миналата година изтъкваха, че не може да се идентифицира източникът на атаките, които спряха половината петролно производство на Саудитска Арабия на 14 септември.