Икономическите прогнози за отделните държави зависят най-вече от един фактор: колко добре се справят с ваксинацията на населението срещу Covid-19, гласи нов доклад на Международния валутен фонд, публикуван във вторник.

За развитите държави, където почти 40% от населението вече е имунизирано, икономическите прогнози се подобряват — въпреки новите варианти на коронавируса, подчертава The Wall Street Journal. В същото време далеч по-слабият темп на ваксинация в нововъзникващите и развиващите се икономики ги оставят уязвими от последващи вълни на пандемията и свързаните с тях икономически загуби.

Като цяло, прогнозата на МВФ за растежа на световната икономика през 2021 г. е 6% и оставя непроменена от април. През 2020 г. тя се сви с 3,2%. Подобрените прогнози за развитите икономики се компенсират от влошените за развиващите се пазари и държавите с ниски доходи. "Достъпът до ваксини се явява разделителната линия, която дели световното възстановяване на два блока", казват от МВФ.

Институцията повишава прогнозата си за развитите икономики с 0,5 пр. п., до 5,6%, цитирайки все по-големия брой имунизирани и огромните помощни пакети, които подкрепят възстановяването. Водещи са икономиките на САЩ и Великобритания, която ще запишат 7% ръст тази година — повишение от 0,6 пр. п. и 1,7 пр. п. спрямо предходната прогноза. Това би бил най-добрата година за растежа на САЩ от 1984 г., според данните на МВФ, и най-добрата от 1980 г. за Великобритания.

В същото време фондът намалява прогнозата си за нововъзникващите и развиващите се икономики с 0,4 пр. п., до 6,3%. Значителни икономически щети вече отчитат в някои държави като Индия, където делта вариантът бе открит още в края на миналата година. МВФ намали прогнозите и за югоизточните азиатски икономики Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд и Виетнам, където броят на заразените отново тръгна нагоре.

МВФ намалява прогнозата си и за Китай с 0,3 пр. п., до 8,1%, заради решението на Пекин да свие публичните инвестиции.

Организацията подчертава, че заради непрогнозируемото развитие на пандемията, прогнозите за икономическото възстановяване може и да не се сбъднат.

Фондът е сред международните институции, които настояват богатите държави да дарят $50 млрд., с които да бъдат ваксинирани 60% от световното население в рамките на година.

МВФ дава прогноза и за инфлацията: 2,4% през 2021 г. и спад до 2,1% през следващата година.