Nuclearelectrica - операторът на единствената ядрена електроцентрала в Румъния "Чернавода" - подписа меморандум за разбирателство с консорциума Falcon за разработването на реактор ALFRED поколение IV, съобщи местното издание Romania Insider.

Обединението е създадено от италианските компании Ansaldo Nuclear и ENEA, както и от Института за ядрени изследвания в румънския град Питещ. Те ще си сътрудничат с оператора на "Чернавода" за разработването на реактора от ново поколение, който се различава с това, че използва технологията LFR - при нея вместо тежка вода като охлаждащ агент се използва олово. Технологията LFR представлява една от шестте концепции за изграждане на реактор от ново поколение.Според страните по меморандума тези реактори могат да бъдат по-прости, по-здрави и съответно по-безопасни.

Реакторите от четвърто поколение са в начален етап на проектиране и тестване и тяхното търговско приложение все още е далечен сценарий. Меморандумът обаче държи Румъния в краткия списък на страните, които разработват глобални решения за развитието на ядрената енергия, подчертава управителят на Nuclearelectrica Козмин Гита.

Повечето от използваните реактори по света сега са второ поколение, а малка част от реакторите трето поколение са в търговска експлоатация.

"На глобално ниво има няколко държави, които разработват нови ядрени технологии, а Румъния е една от тях. Проектът ALFRED в международен план се счита за обещаваща технология от последно поколение. Това е сложен проект с много технологични и икономически ползи, които евентуално ще можем да видим в експлоатация в повече държави", допълни Гита.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?

Меморандумът, подписан миналата седмица от двете страни, създава рамка за сътрудничество по отношение на предварителните работи и дейностите по изследователска и развойна дейност, които трябва да бъдат изпълнени по проекта ALFRED в румънските градове Миовени и Питещи.

Nuclearelectrica управлява централата "Чернавода", която в момента разполага с два реактора с мощност 700 мегавата. Операторът на централата планира да изгради още два реактора.

Към момента Румъния води преговори с Китай за изграждането на новите реактори и до края на годината двете страни трябва да постигнат пyбличнo-чacтнo пapтньopcтвo зa cтpoитeлcтвoтo нa 3 и 4 блoĸ нa ядpeнaтa цeнтpaлa "Чepнaвoдa". В края на юли обаче енергийният министър на северната ни съседка Антон Антон заяви, че aĸo нe бъдe пocтигнaтo cпopaзyмeниe с Китай, Pyмъния щe строи сама ядрените си реактори чpeз държавната Nuclearelectrica.

Зa двaтa peaĸтopa ca нeoбxoдими инвecтиции в paзмep нa 6 милиapдa eвpo.

Румъния ще строи сама ядрени реактори, ако преговорите с Китай се провалят

Румъния ще строи сама ядрени реактори, ако преговорите с Китай се провалят

Страната е изправена пред енергийна криза в близките години