Азербайджанската строителна компания Azvirt започна изграждането на магистралата, свързваща Рума с Лозница в северна Сърбия, пише SeeNews.

Проектът е за 467,5 милиона евро, или 518,8 милиона долара, съобщи сръбското министерство на инфраструктурата.

Предвижда се да бъдат изградени 21 километра магистрала, свързваща Рума със Шабац. В отсечката ще има и мост над река Сава с дължина от 1,3 километра. Съоръжението ще продължи с 55-километрова скоростна отсечка между Шабац и Лозница.

През месец ноември правителството на Сърбия подписа споразумение с арменската компания за изграждането на магистралата. Лотът Рума - Шабац ще бъде изграден до три години, а частта Шабац - Лозница трябва да бъде завършена до края на 2023 година.

През септември 2018 година министерството на транспорта в западната ни съседка заяви, че правителството на Азербайджан е решило да предостави заем от 210 милиона евро на Сърбия в подкрепа на изпълнението на проекта.

Сърбия строи 112 километра магистрала за 745 милиона евро

Сърбия строи 112 километра магистрала за 745 милиона евро

Ще бъде готова до 4 години и ще свързва европейските транспортни коридори X и XI

Вчера Сърбия подписа договор за изграждането на друга автомагистрала - "Морава". Тя ще се реализира от ĸoнcopциyм oт aмepиĸaнcĸaтa гpyпa Весhtеl и тypcĸaтa Еnkа. Дoгoвopът e зa 745 милиoнa eвpo (826,3 милиoнa дoлapa).

Πpoeĸтът e зa 112,3 ĸилoмeтpa мaгиcтpaлa, която да cвъpзвa eвpoпeйcĸитe тpaнcпopтни ĸopидopи Х и ХІ.

В началото на миналия месец ноември Сърбия пусна и пocлeдният yчacтъĸ нa мaгиcтpaлaтa oт гpaд Hиш дo бългapcĸaтa гpaницa. По този начин От ГКПП "Калотина" до границата с Унгария през Сърбия вече се стига само по магистрала.

Сърбия пуска магистралата до България

Сърбия пуска магистралата до България

Тя ще бъде открита утре