Повишеното търсене на военна продукция в глобален мащаб и продължаващите конфликти са комбинация, която облагодетелства тези производители, които могат да реагират бързо и отношенията с тях не са толкова силно политически натоварени, колкото, например, с Русия или САЩ. Затова и турската военна промишленост отчита изключителни резултати през 2022 г., пише Breaking Defense.

Южната ни съседка е най-известна на този пазар с дроновете Bayraktar TB2, но това далеч не са единствените изделия с големи успехи на международния пазар.

Първият турски безпилотен изтребител "Байрактар ​​Кизилема" излезе тестово на бойното поле

Първият турски безпилотен изтребител излезе тестово на бойното поле

Той ще се движи по-бързо от пътнически самолет Airbus 320

Цифром и словом: Турската отбранителна и аерокосмическа индустрия отчита 12,2 млрд. долара приходи през 2022 г. - 20,05% ръст на годишна база. Местните поръчки се запазват на нивата от 2021 г., но експортните приходи скачат с 36,32% до 4,4 млрд. долара.

Сред най-големите пера са:

  • Сухопътна техника ($835 млн.);
  • Плавателни съдове ($561 млн.);
  • Летателни апарати ($546 млн.);
  • Оръжие, муниции и ракети ($534,86 млн.).

Сред клиентите са Азербайджан, Унгария, Украйна, Саудитска Арабия, ОАЕ, Малайзия, Филипините, Грузия, Индонезия.

Детайли: Турските бойни машини намират пазар, защото, от една страна, са доказани в битка, а от друга - южната ни съседка е по-склонна на съвместни програми за разработка на системи, покриващи по-добре нуждите на клиента, коментира пред онлайн изданието проф. Чаглар Курч от Университета "Абдула Гюл".

Турция пусна в експлоатация първия самолетоносач, който трябва да опази и... енергетиката

Турция пусна в експлоатация първия самолетоносач, който трябва да опази и... енергетиката

Корабът "Анадолу" приютява военни дронове

Той дава пример със средния танк "Каплан", който е съвместна турско-индонезийска разработка. Този тип бойни машини не се нуждае от последния писък на технологиите и така износът им е обект на по-малко рестрикции в сравнение, например, с дроновете.

Още нещо: Турция не е единствената страна, чиято военна индустрия в момента е на голяма печалба. Друг турски експерт, проф. Ситки Егели от Икономическия университет в Измир, посочва пред Breaking Defense, че Израел и Южна Корея отчитат даже по-големи ръстове на военния експорт. По думите му ситуацията е без аналог след края на Студената война.

"Войната в Украйна и бързо влошаващата се ситуация със сигурността в Африка, Близкия Изток и дори Централна Азия за съжаление подхранват търсенето на различни категории отбранително оборудване. Доставчици като Турция и Южна Корея, които са по-бързи и гъвкави от традиционните играчи и с много по-малко политически условия за осъществяването на сделки, се възползват", коментира анализаторът.