САЩ добави в черния си търговски списък 4 китайски ядрени компании. Причините за това са обвинения от страна на САЩ, че същите предприятия помагали на военните в Китай да добият модерни американски технологии.

Компаниите - държавната China General Nuclear Power Group и нейните дъщерни дружества - China General Nuclear Power Corp. (CGNPC), China Nuclear Power Technology Research Institute Co., както и Suzhou Nuclear Power Research Institute Co. По данни на Федералния регистър на САЩ всичките компании са добавени в така наречения търговски черен списък, информира Bloomberg.

Този ход идва след като през последните години имаше репресия на износа от САЩ на ядрени компоненти за общи приложения. През 2016 година правосъдното министерство на САЩ обвини най-голямата ядрена група в Китай - China General Nuclear Power - в шпионаж, който се е осъществил през 90-те години на миналия век. Обвинения към Китай имаше и затова, че планират да изградят плаващи ядрени централи до спорни острови и рифове в Южнокитайско море.

През месец октомври миналата година пък администрацията на президента Доналд Тръмп обяви, че налага срещу Китай по-сериозни ограничения върху износа на ядрени технологии, за да се "предотврати незаконно отклоняване на американски ядрени компоненти за военната индустрия на Китай или други нелегални цели".

Ходът следва забраните срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies, както и срещу други китайски технологични компании. Всичко това влоши търговската война между Китай и САЩ. Промяна в ситуацията може да се очаква едва началото на септември.

Според известието САЩ добавя в търговския си черен списък и 17 организации, включително такива от Русия, Великобритания, Армения, Белгия, Холандия, Канада, Грузия, Хонконг, Малайзия и Обединените арабски емирства. Всичките тези дружества са включени в списъка, защото са "действали в разрез с националната сигурност или външнополитическите интереси на САЩ".

По този начин американските компании няма да могат да правят бизнес с тези дружества, освен ако не получат специално разрешение от страната.

Военно пренасочване

Китайските ядрени компании са се "захванали или са позволили усилия за придобиването на съвременни американски ядрени технологии и материали, които да бъдат отклонявани за военни цели", пише в съобщението на САЩ.

Междувременно от агенцията не са успели да се свържат с нито представители от китайското посолство в САЩ, нито с такива от външното министерство на Китай.

Служител на China General Nuclear Power (CGNPC) в Пекин е издал информацията, че компанията вече е запозната с този ход на САЩ и че въздействието върху развитието на дружеството ще бъде в рамките на нормалното - "контролируемо".

Ядрен шпионаж

През 2017 година правосъдното министерство на САЩ спечели дело срещу обвивнен инженер, за това че същият е подпомогнал China General Nuclear Power да се сдобие с американски технологии, включително такива за проектирането и изграждането на така наречените малки модулни реактори, които могат да се използват с военни цели.

През 2014 година пък САЩ обвини 5 китайски военнослужещи в кражба на търговска тайна, включително за изграждането на ядрен реактор от компанията Westinghouse Electric.

China General Nuclear Power също така е ключов партньор на Великобритания, където заедно с френската Electricite de France (EDF) работят за изграждането на ядрената централа "Hinkley Point C" за близо 20 милиарда паунда.

Къде се намират ядрените бомби, съхранявани в Европа

Къде се намират ядрените бомби, съхранявани в Европа

Доклад на НАТО разкрива шест бази на Стария континент