Саудитска Арабия засилва усилията си да привлече чуждестранни компании и да съживи плана на принц Мохамед бин Салман за икономическа промяна, след като през 2017 г. чуждестранните инвестиции достигнаха 14-годишно дъно, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Рияд планира да създаде два инвестиционни фонда с общо над $18 милиарда, които ще позволят на правителството да влиза в съвместни начинания с чуждестранни компании. Кралството налива и милиарди в развлекателната индустрия и работи заедно със SoftBank и нейния Vision Fund, за да привлече технологични компании.

Чуждите работници масово напускат Саудитска Арабия, но няма кой да ги замени

Най-голямата икономика в Близкия изток вече не е гостоприемна за чуждите работници

Икономиката на страната се възстановява твърде бавно

Скоро първият съвременен закон за фалита в Саудитска Арабия ще влезе в сила. Правителството чертае и правила за публично-частни партньорства - първата стъпка към продажбата на държавни активи за милиарди долари и към осъществяване на надеждите на правителството да привлече чужд капитал за големи инфраструктурни проекти.

Подновените усилия подчертават притесненията на кралството относно желаната от принца реформа, която трябва да диверсифицира икономиката, намалявайки зависимостта ѝ от петрол.

Саудитска Арабия ще превърне Катар в остров. Буквално

Саудитска Арабия ще превърне Катар в остров. Буквално

Рияд копае канал, с който да изолира емирството и географски

Миналата година икономиката на Саудитска Арабия се сви, основно заради по-ниските цени на петрола, като излезе от рецесията през първото тримесечие на тази година. Директните чуждестранни инвестиции в страната намаляха до $1,4 милиарда от $7,4 милиарда през 2016 г., по данни на ООН.

Една от най-важните точки в плана на принца - продаването на акции на държавния петролен гигант Aramco - може и да не се случи.