Изпълнението на програмата за приватизация на федералната собственост в Русия през 2017-2019 г. се оказва минималното през последните 10 години. Това сочи цитиран от РИА Новости доклад на Сметната палата на страната след извършен одит. Отбелязва се, че за период от 10 години в в Руската федерация са приватизирани едва една четвърт от планираните активи.

Във валутния баланс на Русия има рекордна "дупка"

Във валутния баланс на Русия има рекордна "дупка"

Това сочи доклад на Централната банка на страната

Задава ли се финансова криза?

Според ведомството притокът на средства към федералния бюджет от приватизацията е намалял от 15,1 милиарда рубли през 2017 г. на 12,1 милиарда рубли през 2019 година. Общо 40,8 милиарда рубли, или 82,3% от бюджетните средства, са дошли във федералния бюджет от приватизацията на федералното имущество за периода 2017-2019 г.

Причината за ниските бюджетни приходи, според данните на Сметната палата, е преди всичко липсата на големи продажби

Икономическото сътрудничество между ЕС и Русия е все по-трудно

Икономическото сътрудничество между ЕС и Русия е все по-трудно

Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Така от девет пакета акции в най-големите компании, включени в плана за приватизация, само един е продаден в полза на друго акционерно дружество, планирано за приватизация.

"Такива транзакции не водят до реално намаляване на дела на публичния сектор в икономиката, "- коментира одиторът Андрей Батурин.

Друга причина за спада в приходите е ръстът в дела на продажбите на федерално имущество при "вторичния" търг, тоест чрез публично предлагане без обявяване на цените. Тези продажби включват значителна отстъпка от разходите. През 2017-2019 г. 64% от акциите и 57% от обектите, съставлявали хазната, принадлежат на "вторичната" търговия.

Отново бум на финансовите пирамиди в Русия

Отново бум на финансовите пирамиди в Русия

През първото тримесечие са идентифицирани 361 нелегални финансови компании

Работата на агентите по продажбата на федерално имущество също не показа голяма ефективност: около 20% от хазната, включени в прогнозния план за приватизация, агенти не са се явили на търг, отбелязват от Сметната палата.

"Действителният темп на приватизация не е достатъчен, за да се постигне целта на правителството да увеличи темпото на икономическо развитие чрез минимизиране на държавното участие в дейностите на търговските дружества на конкурентни пазари до 2024 г.", допълни Батуркин.

Най-големите предизвикателства на Русия в момента са свързани с преодоляване на икономическата криза, породена от пандемията, както и с предизвикателствата, свързани с износа.