Размерът на фискалния отговор, който е нужен за справяне с икономическия спад, причинен от коронавируса, може да достигне безпрецедентните 30% от световната икономика, според един от най-добре представящите се фонд мениджъри в Австралия, цитиран от Bloomberg.

Най-вероятният резултат от мерките за справяне със здравната криза е почти пълно спиране на световната икономика през следващите два до шест месеца, казва Хемиш Дъглас, председател и главен инвестиционен директор на Magellan Financial Group Ltd. Това вероятно ще доведе до почти пълен колапс на търсенето при множество бизнеси през този период.

"Невъзможно е на този етап да изчислим вероятния изход, тъй като не познаваме все още мащаба и ефективността на възможните фискални и монетарни отговори", посочва Дъглас. "Фискалният отговор, който ще бъде нужен за предотвратяване на най-лошия изход, е безпрецедентен и може да бъде между 20 и 30% от БВП".

ЕЦБ налива още €750 милиарда в системата в борбата с коронавируса

ЕЦБ налива още €750 милиарда в системата в борбата с коронавируса

Изкупуването на допълнителния пакет активи може да продължи до края на 2020 година

30 процента от световната икономика се равняват на около $26 трлн., според изчисления на Международния валутен фонд (МВФ) за 2019 г. Това е повече от пазара на американски облигации, който бе малко под $17 трлн. към края на февруари.

Редица държави, особено нововъзникващите пазари, може да не успеят да отговорят с "достатъчна сила", пише Дъглас. Но големите държави, включително САЩ, Китай, Япония и Германия са в силна позиция да отговорят.

Основният фонд на Magellan успя да победи 95% от конкурентите си през последните три години, според данни на Bloomberg. През последната седмица той засилва защитните си позиции в портфолиото от акции и увеличи кеша до около 15% при 6% по-рано.

Европа и САЩ не са виждали такова затваряне на заводи от Втората световна война насам

Европа и САЩ не са виждали такова затваряне на заводи от Втората световна война насам

Брюксел и Вашингтон се надяват да последват добрия пример за бързо възстановяване на Китай