Световната банка подобри прогнозата си за брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия за 2023 г. Очаква се икономиката на страната да се свие с 0,2% вместо преди прогнозираните 3,3%, става ясно от доклада на организацията.

Според актуализираните данни, за изминалата 2022 г. спадът на БВП на Русия е 2,1%. В януарския доклад на Световната банка този спад беше оценен на 3,5%.

В същото време, Световната банка влоши прогнозата си за растежа на руската икономика през 2024 г. През януари Световната банка очакваше ръст от 1,6% за следващата година, а сега - 1,2%. А през 2025 г., според настоящата прогноза на експертите на банката, БВП на Русия ще нарасне с 0,8%.

В доклада на организацията се казва, че на фона на мерките за стимулиране на руската икономика и същевременно намаляване на приходите от петрол, дефицитът на руския бюджет ще нарасне до 3,7% от БВП.

В какво се състои „удивителната устойчивост на руската икономика“

В какво се състои „удивителната устойчивост на руската икономика“

Русия има "значителен ръст при производството на военна техника", пише в свой икономически обзор френско бизнес издание

Темпът на нарастване на потребителските цени в страната, според организацията, ще се върне до 6% през 2023 г., а до 2025 г. ще бъде намален до 4%.

Според официалните прогнози на Министерството на икономическото развитие от септември 2022 г., БВП на Руската федерация през 2023 г. ще намалее с 0,8%, а през 2024 г. ще нарасне с 2,6%.

Централната банката на Русия очаква динамиката на БВП на страната за тази година да е от -1% до +1%.

Започна "загубеното десетилетие" за световната икономика

Започна "загубеното десетилетие" за световната икономика

Прогноза на Световната банка