Очакването за историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун през този месец предизвика различни разговори по отношение на това какъв би бил резултатът от нея върху изолираната Северна Корея. Една от посоките, в които са насочени коментарите, е това как една от най-бедните държави в света може да бъде "включена" в един от най-икономически динамичните региони.

От десетилетия възможността за поставянето на официален край на войната на Корейския полуостров и за отказването на Пхенян от ядрените тестове не е била толкова близо. И успех в тази посока би имал сериозно отражение върху икономиката на Северна Корея, пише Bloomberg.

Северна и Южна Корея: Две съседни икономики, $1 трилион разлика в БВП

Северна и Южна Корея: Две съседни икономики, $1 трилион разлика в БВП

За тях говорят цифрите

На първо място тя би могла да бъде включена в плана на южнокорейския президент Мун Дже-Ин за изграждането на три транспортни коридора, свързващи Южна Корея с Китай и Русия през Северна Корея.

Снимка 360158

Източник: Bloomberg

Една от стъпките в тази посока ще бъде възобновяването на жп връзката и другите транспортни връзки между двете Кореи. Тази възможност беше обсъдена по време на срещата между Мун и Ким през април.

В допълнение тези коридори биха помогнали на Пхенян да генерира печалба от износа на минерални ресурси. Според изчисленията Северна Корея разполага със залежи от минерали, изчислявани на 6 трилиона долара.

Защо Северна Корея не пое по пътя на Китай?

Защо Северна Корея не пое по пътя на Китай?

Пекин успя да осигури растеж и просперитет, но и запази комунистическото управление

Също така експерти посочват, че страната е изключително богата на суровини, които са от ключово значение за производството на електронни автомобили и дигитални устройства. Те от своя страна са много необходими на Южна Корея за развитие на високотехнологично й производство.

Снимка 360157

Източник: Bloomberg