Турция разкри подробности за домашния си проект за изграждането на електромобил. Правителството на южната ни съседка обяви всеобхватни стимули за подкрепа на начинанието, пише Bloomberg.

Турският консорциум Automotive Joint Venture Group или TOGG, който се състои от пет компании, ще създаде фабрика в производствения център на Бурса, пише в указ на президента на Турция Реджеп Ердоган.

Инвестицията е в размер на 22 милиарда турски лири (3,7 милиарда долара) и ще даде възможност за проектирането и производството на пет модела и обща продукция от 175 000 превозни средства годишно.

Турция инвестира $3 милиарда в първата си кола

Турция обяви колко ще струва и кога да очакваме първата й кола

Прототипът трябва да бъде представен още догодина

Обединението се състои от компаниите Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell и Zorlu Holding.

Първото превозно средство ще бъде C-SUV. По план то ще бъде представено през 2022 година, пише на уебсайта на TOGG. Групата дава визуални подсказки за това как ще изглежда автомобила на своята страница в Twitter.

Автомобилът е проектиран от италианската компания Pininfarina SpA.

Очаква се проектът да донесе 50 милиарда долара за турската икономика за период от 15 години след 2022 година, обясни главният изпълнителен директор на консорциума Мехмет Гуркан Каракас.

Инвестицията ще доведе до всеобхватно намаляване на данъците, намаление на лихвите и гаранция за закупуване на 30 000 превозни средства от правителството до края на 2035 година, пише още в постановлението. Инвеститорите са задължени да предоставят минимум 3,5 милиарда лири като капитал до края на 2023 година.

Ердоган за първи път призова турските компании да обединят усилията си за производството на домашно превозно средство преди цели 9 години.

Според данни на международната асоциация на автомобилните дистрибутори Турция е била деветия по големина пазар на автомобили в Европа за годината към края на ноември. За 11 месеца в страната са продадени общо 316 477 превозни средства, което е с 26% по-малко от същия период година по-рано.

Турция ще произвежда свой автомобил

Турция ще произвежда свой автомобил

Ердоган обеща да си купи първия завършен