Над 10 000 унгарци протестираха в центъра на столицата Будапеща заради закон, който изисква от тях да работят до 400 допълнителни часа годишно.

Законът, приет миналата седмица, позволява на работодателите да изискват платен извънреден труд, който се равнява на около 1 ден седмично. Те вече имат право да изискват от служителите си да работят извънредно до 250 часа годишно, пише Wall Street Journal.

Протестите продължават вече 5 дни, като към тях се присъединяват все повече унгарци от различни социални слоеве. Демонстрантите настояват премиера Виктор Орбан да върне закона, който критиците определят като "робски". Промените разширяват правомощията на работодателите, задължавайки служителите да работят извънредно, а заплащането за това може да се отложи с до 3 години.

Фирмите в Германия отчаяно търсят работници, предлагат гъвкаво работно време

Фирмите в Германия отчаяно търсят работници, предлагат гъвкаво работно време

Компаниите обещават по-кратка работна седмица, по-дълга отпуска и допълнително заплащане

Според управляващите законът ще помогне за подобряване на едно от слабите места на процъфтяващата унгарска икономика: малък и свиващ се трудов пазар. Правителството отказва да внесе чуждестранни работници, като вместо това планира увеличения на пенсионната възраст и се опитва да накара местните жители да работят повече.

Изненадващо за мнозина, новият трудов закон разбуни духовете в унгарското общество, където премиерът Орбан се радва на традиционно силна подкрепа. 83% от унгарците отхвърлят по-строгите трудови правила, според актуално проучванe на социологическата агенция Policy Agenda.

"Това наистина се съсредоточава върху проблемите на работническата класа. Става въпрос за проблем, при който протестиращите изглежда са в по-силна позиция. Никой не обича да работи повече", казва Чаба Тот, стратегически директор на Института Republikon, продемократичен мозъчен тръст, базиран в Будапеща.

Виктор Орбан: Сорос иска да унищожи Унгария, като я наводни с мигранти

Виктор Орбан: Сорос иска да унищожи Унгария, като я наводни с мигранти

НПО-тата, свързани с инвеститора се месят в политиката на страната

Властите защитиха закона с мотива, че "доброволните промени в работното време" са в интерес на трудолюбивите унгарци, тъй като ще им помогнат да работят повече и да получават по-високи заплати, пише CNN. Te осъдиха протестите, твърдейки, че са организирани от представяния от тях за "зъл гений" милиардер Джордж Сорос.

"От събитията от последните два дни е ясно, че проимигрантската мрежа на Сорос организира агресивните демонстрации в Будапеща", заявява Балаш Хидвехи, говорител на управляващата партия "Фидес".

"Унгарският народ протестира срещу правителството си, защото има основателни оплаквания. Никой не вярва на фалшивото твърдение на Орбан, че Джордж Сорос стои зад тези протести", отговарят от Фондацията на Сорос "Отворено общество".

Унгарците са силно разгневени срещу управлението на Орбан

Източник: Getty Images

Унгарците са силно разгневени срещу управлението на Орбан

Протестите започват на 8 декември, когато няколко хиляди души се събират пред парламента, носейки плакати като "Всичко, което искам за Коледа е демокрация" и скандирайки лозунги като "Стига вече" и "Ние не сме роботи". Те са разпръснати със сила и сълзотворен газ от полицията.

Протестите се превръщат в платформа за натрупания обществен гняв срещу Орбан, чиято партия "Фидес" контролира 2/3 от парламента, и изглежда ще управлява поне до 2022 г.

Протестиращите настояват за оттегляне на новия трудов закон и призовават за независима съдебна система, независими обществени медии и за присъединяване на Унгария към прокуратурата на ЕС.

Властите в Унгария изгониха фондацията на Сорос

Властите в Унгария с решаваща победа във войната срещу Сорос

Организацията на милиардера се мести в Берлин

"До гуша ми дойде от тази система. Съпругът ми щеше да дойде, но е шофьор на автобус и трябва да работи", признава 54-годишната Ерика Матраине Дудински, която работи като продавач-консултант.

Унгарците приемат новия закон като "принудителен извънреден труд". Той "не поставя онези, които не искат да полагат извънреден труд на много добро място по отношение на компанията, която ще им даде работа", казва студентът Лукач Хайес пред BBC.

Унгария е изправена пред остър недостиг на работна ръка, тъй като населението в трудоспособна възраст намалява, което е забавено следствие от прехода от комунизма, когато семействата започват да имат по-малко деца.

Макар безработицата в страната - 4,2% през 2017 г. - да е една от най-ниските в ЕС, работодателите изпитват трудности да намерят служители дори за основни работни позиции. В края на комунистическия период страната има повече лекари на човек, отколкото сега, отчасти защото много унгарски студенти по медицина заминават за по-богати държави с по-добри условия на труд.

Почти всички политически партии в страната са отхвърлили попълването на работната сила с чуждестранни работници, а повечето унгарци също са скептично настроени относно ползите от имиграцията. Самият Орбан завоюва многобройни изборни победи, заради яростното си противопоставяне на на имиграцията в Европа.