Великобритания ще понесе сериозен икономически удар, ако парламентът й отхвърли сделката за Brexit на Тереза ​​Мeй и страната излезе от Европейския съюз, без търговско споразумение.

Брутният вътрешен продукт ще спадне с 10.7% в продължение на 15 години, ако напускането не се осъществи при предложените благоприятни условия, а притокът на работници от блока пресъхне, посочва доклад на британското правителство, цитиран от Bloomberg. Великобритания ще бъде по-бедна при всички варианти на Brexit, изследвани в проучването.

Макар анализът да показва зловещата картина на най-лошия възможен сценарий, той не дава ясна представа за икономическото въздействие на сделката, която Мей договори с ЕС миналата седмица. Вместо това, той предоставя анализ, който се основава на план, който вече е бил отхвърлен от блока.

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Предпочитаната от Тереза Мей сделка ще струва £615 милиона на седмица

Пропускането на споразумението на Мей вероятно ще бъде политически неудобно за правителството, защото целта на цифрите е да помогне на депутатите да направят информиран избор, преди да гласуват "за" или "против" сделката, договорена от премиера.

"Нашата сделка е най-добрата сделка за работните места и икономиката ни", каза Мей пред парламента.

Ако британският парламент отхвърли договореното споразумение, Великобритания ще поеме по пътя на оттеглянето от ЕС в правен вакуум, без да има специални правила за регулиране на търговията с блока.

Поддръжниците на сделката на премиера се надяват, че заключенията на доклада ще спечелят подкрепата на колебаещите се политици, особено тези в собствената й консервативна партия.

Изследване: Brexit по правилата на Мей ще коства 3,9% от икономиката на Великобритания

Изследване: Brexit по правилата на Мей ще коства 3,9% от икономиката на Великобритания

Проучването е по поръчка на група, която настоява за втори референдум

Ето какво показва правителственият анализ на различните сценарии:

- Планът "Чекърс" за близки връзки с блока, който ЕС отхвърли, е най-добрият възможен сценарий. БВП ще спада с 0.6% в рамките на 15 години, или с 2.5%, ако миграцията от ЕС падне до нула.

- Търговската сделка няма да бъде договорена до деня на Brexit, така че икономистите не могат да създадат точен модел за нея. Вместо това те избират среден вариант между между идеалния план на Мей и редовното споразумение за свободна търговия. При този сценарий БВП ще бъде с 2.1% по-малък за 15 години или с 3.9%, ако миграцията в ЕС бъде спряна.

- Североизточна Англия, която подкрепи излизането от ЕС на референдума от 2016 г., ще бъде най-лошо засегната при напускане на блока без сделка.

- Намаляването на нетната имиграция от ЕС към Великобритания ще влоши икономическия удар от всякакъв вид Brexit.

Великобритания се нуждае от търговски сделки със 7 Америки, за да компенсира Brexit

Великобритания се нуждае от търговски сделки със 7 Америки, за да компенсира Brexit

Загубите от напускането изглеждат все по-големи

- Щетите от напускане без сделка се оценяват на около 200 млрд. паунда или повече от 3000 паунда на човек на Острова.

Вариантите сравняват резултатите спрямо положението при оставане в блока.

Анализът почти сигурно ще предизвика остри реакции сред поддръжниците на Brexit в консервативната партия, които твърдят, че прогнозите за икономически щети са част от умишлено песимистичен и мрачен сценарий, настоявайки, че напускането на ЕС без сделка ще остави Великобритания в по-добро икономическо състояние.

Мей изглежда се запътва към поражение в парламентарното гласуване на 11 декември, което да подкрепи или отхвърли сделката й, на фона на огромната опозиция от поддръжниците на Brexit в собствената й партия.

Brexit без сделка - дефицит в бюджета $111 милиарда

Brexit без сделка - дефицит в бюджета $111 милиарда

Предстоят преговори за търговските отношения на Лондон с ЕС

Те изтъкват анализ на Министерството на финансите, публикуван преди референдума от 2016 г., който предупреди за възможна рецесия в рамките на 2 години и значително увеличаване на безработицата.

Реално се оказа, че безработицата е на най-ниското ниво от 40 години, а икономиката отбелязва постоянен растеж, макар че се спори дали инвестициите и потребителските разходи са неблагоприятно засегнати от Brexit.

Анализът може да засили противоречията, предоставяйки аргументи на всички страни в дебата за Brexit, включително кампанията за втори референдум за отказване от напускането и настояващите за запазване на близки икономически връзки с ЕС (т.нар. Норвежки сценарий).

По-късно днес се очаква Централна банка на Англия да публикува собствен анализ по темата.