Последната година бе изключително болезнена за венецуелците, които страдаха от престъпления, хроничен недостиг, потъващи цени на петрола, от който зависят, влошаващо се здраве и разрушено правителство. Освен всичко това през последната седмица изглежда положението достигна ново дъно – мизерия, простираща се в град, който някога бе завистта на Латинска Америка.

Страната е свидетел на внезапна комбинация от природни бедствия и провали, причинени от човешка намеса. Смогът, наречен калима, е метеорологично явление, което включва облаци от пепел и прах – доста често срещани за това време от годината. Междувременно е налице и продължителна суша, причинена от природния феномен „Ел Ниньо” и свързаните с него горски пожари. Нивата на язовир Гури на юг, който произвежда 40% от електричеството в страната, достигат рекордно дъно.

Инфлацията във Венецуела достига близо 500% през тази година

Инфлацията в тази държава е 500%. И ще скочи до 1642% догодина

Проблемите на страната растат главоломно

Липсата на обществен ред означава, че опитите за облекчаване на проблемите са слаби. Камионите с вода, които да намалят ефектите от сушата, например, редовно биват ограбвани.

„Два или три пъти в седмицата бива ограбван камион с вода, който сме изпратили. Камионите биват спирани от групи, които карат шофьора да промени маршрута и да изсипе водата в район, който е под техен контрол”, обясни за Bloomberg Татяна Ногуера, представител на дружеството, което осигурява вода.

Регистрирани са над 3700 случая на респираторни заболявания, свързани с калима, в държавните здравни центрове около Каракас от март насам, заяви епидемиологът д-р Мигел Вискуна. Медицинските изделия, както и тоалетната хартия, пилешкото месо и други основни стоки, се намират все по-трудно.

Защо властите във Венецуела дадоха седмица отпуск на цялото население?

Защо властите във Венецуела дадоха седмица отпуск на цялото население?

Определено не е защото им се празнува

„Водата, която тече, е много жълта, с много лошо качество. Виждаме увеличение при редица заболявания и особено диария. Липсата на чиста вода причинява проблеми с кожата като краста и фоликулит. Няма лекарства. Всичко, което можем да направим, е да предписваме серен сапун”, разказа Ана Карвахал, специалист по заразни болести в университетската болница в Каракас.

Жителите на столицата се оплакват и от стомашни заболявания заради водата и от респираторни проблеми от смога. По думите им правителството не предприема никакви мерки за справяне с кризата.

По-рано този месец венецуелският президент Николас Мадуро представи 60-дневен план за пестене на електричеството и обяви всеки петък през април и май като почивен ден за заетите в обществения сектор.

Във Венецуела ще работят не пет, а четири дни в седмицата

Във Венецуела ще работят не пет, а четири дни в седмицата

Поне в следващите два месеца

В четвъртък той съобщи, че този уикенд ще продължи 5 дни за държавните служители, както и че ще промени часовата зона на страната и ще ограничи консумацията на ток в моловете.

Венецуела сменя часовата зона. За да пести ток

Венецуела сменя часовата зона. За да пести ток

Още една мярка в борбата с дефицита на електроенергия

През 2015 г. икономиката на Венецуела, която до голяма степен зависи от продажбата на петрол, се сви с 5,7% и се очаква да се понижи с още 8 на сто през тази година според Международния валутен фонд. Валутата е загубила 98% от стойността си на черния пазар, откакто Мадуро встъпи в длъжност през 2013 г. Прогнозира се инфлацията да нарасне до близо 500 процента.