Южнокорейската корпорация Kepco Engineering & Construction (Kepco E&C) и компанията за корабостроене и морско инженерство на Daewoo - DSME, подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в развитието на плаващите ядрени електроцентрали, пише специализираният в ядрената индустрия портал World Nuclear News.

По силата на споразумението двете компании ще ръководят съвместно развитието на технологиите за плаващи ядрени електроцентрали. Kepco E&C посочва, че ще работи за изграждането на технологии за проектиране и строителство на ядрени мощности от световна класа, а DSME ще предостави ключовия си опит в корабостроенето.

Очаква се споразумението да доведе до разработването на плаващи ядрени електроцентрали, оборудвани с реактори BANDI-60 - проект за малък модулен дизайн на реактор, който се разработва от 2016 година.

Първата в света плаваща електроцентрала ще захранва с ток отдалечен регион в Русия

Първата в света плаваща електроцентрала ще захранва с ток отдалечен регион в Русия

Тя отплава преди 3 месеца за Чукотка

BANDI-60 е реактор с вода под налягане с електрическа мощност 60 мегавата, като основните компоненти на реактора са директно свързани. Според Kepco E&C конструкцията от този тип може да елиминира риска от авария при загуба на охлаждаща течност и също така - да осигури подобрено оперативно наблюдение и поддръжка в сравнение с интегрирания тип дизайн. Реакторът ще работи при температура около 325 ℃.

Двете страни по споразумението посочват, че синергията между отличното проектиране на KEPCO и опита на DSME в изграждането на морска флотилия може да предостави на Корея ново поколение електроенергийни технологии.

Снимка 499690

Източник: Kepco E&C

Новината за корейската ядрена инициатива идва само няколко месеца, след като в света беше пусната в експлоатация първата плаваща ядрена електроцентрала - руската "Академик Ломоносов".

Централата има два реактора с мощност от 35 мегавата всеки, модел KLT-40C. Електроцентралата започна да доставя електричество през декември 2019 година в изолираната мрежа на руския Чаун-Билибински енергиен център в Чукотка.

Първата в света плаваща ядрена централа пое по своя курс

Първата в света плаваща ядрена централа пое по своя курс

Проектът е за 480 милиона долара

Плаващият съд пое по своя курс в края на месец август 2019 година. Количеството произведена електроенергия за периода от 19 декември 2019 година, когато централата започна работа, до 23 януари тази година беше 10 милиона киловатчаса.

Още тогава започна да се спекулира, че интepec ĸъм тexнoлoгиятa ca пpoявили cтpaни oт Ceвepнa Aфpиĸa, Близĸия Изтoĸ и Югoизтoчнa Aзия.

Моnеу.bg вeчe paзĸaзa нa cвoитe читaтeли иcтopиятa, cъпътcтвaщa pycĸия пpoeĸт зa плaвaщa ядpeнa цeнтpaлa и ocнoвнитe пpитecнeния oĸoлo peaлизиpaнeтo нa пpoeĸтa. Πoвeчe пo тeмaтa мoжe дa пpoчeтeтe тyĸ.

АЕЦ "Академик Ломоносов" произведе 10 милиона киловатчаса електроенергия

Първата плаваща ядрена централа произведе 10 милиона киловатчаса електроенергия

Очаква се централата да стане главен източник на електроенергия на Чукотка