Още два български продукта могат да влязат в списъка с общо 7 защитени по схемите за качество на Европейския съюз (ЕС). Става въпрос за пчелния прашец и пшелното млечице, като те могат да кандидатстват като Защитено наименование за произход или Защитено географско указание.

Това е отговорил европейският комисар по земеделието и развитието на селските райони на въпроси от страна на българския евродепутат Момчил Неков.

На начален етап защита може да получи Станджанският манов мед. В бъдеще обаче шансове за получаване на регистрация по схемите на ЕС имат и медът от Еленския Балкан, както и този от Западна Стара планина.

Според информацията възможности за защита на пчелния восък също се търсят.

От 1402 защитени продукти в Европа само 7 са български. Кои са те?

От 1402 защитени продукти в Европа само 7 са български. Кои са те?

Един от тях съвсем скоро се присъедини към списъка

"Това е шанс за българското селско стопанство и в частност пчеларството, тъй като този сектор е чувствителен. Българските пчелари изпитват сериозни притеснения от конкуренция, която често е нелоялна. Защитата по европейските схеми за качество ще даде стимул на производството и търговията, но най-вече видимост", коментира Неков.

"Българският мед и пчелен восък са впечатлявали западноевропейските хронисти преди близо 700 години. Можем и трябва да върнем и доверието на европейския потребител днес в родните качествени пчелни продукти ", допълва той.

От лятото тази година продуктът "Пастърма говежда" също е сред защитените от съюза български продукти. В списъка влизат още 5 местни продукта, както и "Българско розово масло".