Рей Далио е основател, съпредседател и съ-главен инвестиционен директор на Bridgewater Associates, най-големият хедж фонд в света с над 140 милиарда долара активи под управление. Под негово ръководство от почти четири десетилетия фирмата се превърна в петата по важност частна компания в САЩ, според списание Fortune.

Bridgewater Associates е един от най-успешните хедж фондове в света, като постига средни годишни печалби от 10.4% от 1991 г. насам. Въпреки това фондът не успя да избегне отрицателното въздействие на COVID-19, предвид на това, че неговият водещ фонд Pure Alpha II е загубил 18.6% до август.

Въпреки удара от пандемията, Далио беше оптимист за бъдещето, като спомена, че "Сега сме в прекрасна революция по отношение на способността да мислим и използваме това по някакъв начин. Бих казал, че това е абсолютно най-ценното нещо в бъдеще."

Не веднъж и два пъти, фондът на Далио е успявал да "възкръсне от пепелта" в миналото. Bridgewater претърпя загуби по време на краха при дотком кризата през 2000 г. (22%) и финансовата криза през 2008 г. (20%), но успя да отскочи с 20% и повече между 2002 и 2004 г. и 45% и 25% печалби през 2010 г. и 2011 г. съответно.

Ако търсите най-добрите евтини акции за закупуване сега, от които са се възползвали интелигентните инвеститори, най-новите ходове на Далио показват някои ясни тенденции в тази посока. Bridgewater Associates добави множество компании от сектора на здравните грижи, които биха могли да се възползват от продължаващия и все по-голям прогрес в медицината. Други нови инвестиции са направени в гиганти в хранителната промишленост и производители на потребителски продукти, чието търсене е повлияно положително от пандемията.

Има много добра причина, поради която обръщаме голямо внимание на настроенията на хедж фондовете, пишат от финансовото издание Insider Monkey. Тяхното изследване показа, че хедж фондовете с малка капитализация успяват да победят пазара с двуцифрени стойности годишно между 1999 и 2016 г., въпреки че маржът на превъзходство намалява през последните години.

Ето и кои са най-добрите и евтини акции за закупуване в момента според милиардера Далио, въз основа на действията му:

Kroger Co. (NYSE: KR)

Kroger Co. (NYSE: KR) е американски търговец на дребно, който понастоящем се оценява на 25 милиарда долара. Позицията на Bridgewater в Kroger в края на септември беше на стойност 10 милиона долара, след значително увеличение от 953% през третото тримесечие. Ясно е, че Bridgewater иска да затвърди своя дял в компанията, тъй като индустриите за потребителски продукти се представяха добре по време на пандемията.

Kroger показа признаци на подобряване на рентабилността през второто тримесечие, когато оперативните приходи са 2.7% от общите продажби в сравнение с 2% през предходната година. Независимо от това инвеститорите в компанията трябва да знаят, че напоследък има спад в общите настроения на хедж фондовете по отношение на акциите. В края на септември 35 от хедж фондовете, проследявани от Insider Monkey, са били в позицията, което е с 6 по-малко спрямо тримесечие по-рано.

Tyson Foods Inc. (NYSE: TSN)

Следващата в списъка е Tyson Foods Inc. (NYSE: TSN), най-големият световен производител на говеждо, пилешко и свинско месо. Делът на Далио в TSN се състои от 177 887 акции, оценени на 10.6 милиона щатски долара на 30 септември. Фондът се възползва от спада на акциите, повишавайки позицията си с 1239% през третото тримесечие, противно на общите мечи настроения към TSN. В края на юни акциите са били само в 37 портфейла на хедж фондове, спрямо най-високата статистика за всички времена от 58 в края на 2019 г. Броят на хедж фондовете с възходящи TSN позиции продължава да намалява през третото тримесечие, като спада до 36.

Намаляването на подкрепата за TSN не е изненадваща, тъй като големите преработвателни предприятия почти не бяха засегнати от въздействието на COVID-19. Компанията е претърпяла разходи, свързани с COVID, в размер на 540 милиона долара през FY2020, според последния им отчет за четвъртото тримесечие. Въпреки това тя остава позитивно настроена към бъдещето, повишавайки тримесечния си дивидент с около 6% до 0.445 долара на акция (клас А) през третото тримесечие. TSN има текущо съотношение цена-печалба от 12 и предлага 2.45% доходност от дивидент. Също така започна да превъзхожда пазара през последния месец.

Kellogg Company (NYSE: K)

Далио добавя 171 336 нови акции на Kellogg Co. (NYSE: K) към портфолиото си през третото тримесечие, установявайки позиция на стойност 11 милиона долара. Kellogg е американска мултинационална компания за производство на храни, популярна със своите зърнени марки.

Акциите отчитат променливи настроения сред хедж фондовете през цялата година. Броят на дългите позиции в акциите се увеличи с 23% през първото тримесечие. Например, Diamond Hill Capital в писмото си за Q1 2020 за инвеститори подчерта Kellogg и техните аргументи за инвестиране в акции:

"Инициирахме позиция в Kellogg Co., която е световният лидер в зърнените култури както в развития, така и в развиващия се свят, със своите закуски с много разпознаваеми марки като Poptarts, RxBar, Cheez-Its и Pringles."

Настроението обаче се промени през Q2, когато позициите на хедж фондовете бяха намалени с 4 до 33 в края на юни. Към днешна дата акциите имат възвращаемост от около -4% (до 2 декември), в сравнение с възвръщаемостта на пазара от 14.5%.

Независимо от това, инвеститорите на Kellogg оценяват стабилността и последователността на компанията, тъй като нейният съвет на директорите обяви през октомври тримесечен дивидент от 0.57 долара на акция от обикновени акции (дивидентна доходност от 3,6%). Бъдещото съотношение цена-печалба на компанията е едва 18. След като инвеститорите се почувстват по-уверени в пандемията и осъзнаят, че няма смисъл да купуват облигации, те ще се стичат в относително по-евтини дивидентни акции, според пазарните наблюдатели.

Archer-Daniels-Midland Co. (NYSE: ADM)

Далио е добавил 286 909 акции на Archer-Daniels-Midland Co. (NYSE: ADM) към портфейла си и позицията се оценява на 12.5 милиона долара. ADM е друга американска мултинационална компания в хранителната индустрия, в която Далио установи нова позиция. В края на третото тримесечие ADM беше в портфейлите от 26 хедж фонда, проследявани от Insider Monkey, с 2 по-малко от предходното тримесечие.

Освен Bridgewater, Diamond Hill Capital е друг фонд, който вижда потенциал в бъдещия растеж на ADM. В момента последният има най-големия дял в ADM на стойност 220.3 милиона долара в края на третото тримесечие. Ето какво казват от Diamond Hill Capital за инвестицията си в компанията.

"Производителят на селскостопански суровини Archer-Daniels-Midland Co. се представи по-добре, след като отчете солидни тримесечни резултати. Компанията се възползва от подновяването на данъчния кредит за биодизел, както и от продължаващия растеж в бизнеса си с хранене. Компанията е силно изложена на селското стопанство и основните хранителни продукти и има тенденция да се представя добре по време на пазарна турбуленция."

ADM има съотношение цена-печалба от 18 и 2.9% доходност от дивидент.

Boston Scientific Corporation (NYSE: BSX)

Продължаваме с Boston Scientific Corporation (NYSE: BSX), още едно ново допълнение към портфолиото на Bridgewater, включващо 329 968 акции на стойност 12.6 милиона долара.

Boston Scientific е производител на медицински изделия, които се използват в интервенционните медицински специалности. Общото настроение на хедж фондовете към BSX беше възходящо през последните месеци, тъй като броят на залозите в края на второто тримесечие се повиши до 66, в сравнение с предишния рекорд от 59 години. Тази цифра в момента е 61 като нетно пет хеджфонда са осребрили инвестицията си.

Според Yahoo Finance, коефициентът цена-бъдеща печалба е 13.11. Представянето на акциите е доста разочароващо, като те са загубили на инвеститорите 2.7% през третото тримесечие.

От друга страна, компанията прави значителни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, които бяха подчертани от Artisan Mid Cap Fund в писмото за инвеститори през първото тримесечие на 2020 г. През септември 2020 г. Boston Scientific Corp. обяви разширено споразумение за инвестиция и ексклузивно придобиване на Farapulse, Inc., чиято технология е специализирана в различни сърдечни лечения.

General Mills, Inc. (NYSE: GIS)

Далио повиши дела си в General Mills, Inc. (NYSE: GIS), американски производител на хранителни продукти с 1277%, като текущата му позиция се оценява на 18.7 милиона долара. В края на септември имаше общо 37 хедж фонда с бичи залози в компанията.

Към днешна дата акциите се повишиха с около 19.5% (до 2 декември) и в момента се оценяват на 36.8 милиарда долара. Компанията излиза от пандемията по-силна и по-печеливша.

На 23 септември GIS отчете силни резултати за първото тримесечие на 2021 г .; нетните продажби са се увеличили с 9% до 4.4 милиарда долара, а оперативната печалба - с 29% до 854 милиона долара. Друга добра новина за инвеститорите е увеличението с 4% на тримесечния дивидент до 0.51 долара на акция. General Mills (NYSE: GIS) се гордее с това, че изплаща дивидент без прекъсване в продължение на 122 години.

CVS Health Corporation (NYSE: CVS)

333 804 е броят на акциите, притежавани от Bridgewater Associate в CVS Health Corporation (NYSE: CVS) в края на септември, което дава на дружеството дял на стойност 19.5 милиона долара в портфейла на Далио. Общо 65 хедж фонда, проследявани от Insider Monkey, държат дълги позиции в акциите, с 8% по-малко от тримесечие по-рано.

Акциите се търгуват при съотношение цена-печалба от 11.51 и се оценяват на 91.14 млрд. долара. През третото тримесечие компанията е увеличила годишните си приходи с около 3.5%.

Kimberly Clark Corporation (NYSE: KMB)

Kimberly Clark Corporation (NYSE: KMB), американската корпорация за лични грижи, е ново допълнение към портфолиото на Bridgewater в края на септември. Делът на Dalio е на стойност почти 25 милиона долара, състоящ се от 168 674 акции. Акциите се търгуват при умерено съотношение цена-бъдеща печалба от 20. И така KMB си проби път в топ 5 на най- евтините акции, закупени от Рей Далио.

Хедж фондовете стават все по-оптимистични за корпорацията Kimberly Clark, като 41 фонда, проследявани от Insider Monkey, държат дълги позиции в края на третото тримесечие с четири повече спрямо второто.

Компанията показва силни резултати от третото тримесечие. Продажбите са се увеличили с 1% до 4.7 милиарда долара в сравнение с периода преди година, главно поради търсенето, предизвикано от пандемия. Ето какво каза председателят и главен изпълнителен директор Майк Хсу по отношение на резултатите на компанията за третото тримесечие:

"През третото тримесечие постигнахме стабилен ръст на органичните продажби, с добри базови резултати и повишено търсене поради COVID-19. Също така постигнахме 140 милиона долара икономии на разходи и върнахме приблизително 560 милиона долара на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции. Докато печалбите през тримесечието спадат според очакванията, ние повишаваме перспективите си за цялата година и сега очакваме коригираните печалби на акция да нараснат с 9 до 11 процента тази година. Продължаваме да изпълняваме добре нашите стратегии и оставаме много оптимистични по отношение на нашите възможности за постигане на балансиран и устойчив растеж и създаване на дългосрочна стойност за акционерите."

Baidu, Inc. (NASDAQ: BIDU)

Bridgewater увеличи дела си в Baidu, Inc. (NASDAQ: BIDU), китайска технологична компания, предлагаща услуги и продукти, свързани с Интернет. Позицията на фирмата беше на стойност 61.5 милиона долара в края на септември и се състоеше от 486 021 акции. По време на второто тримесечие няма промяна в позициите на хедж фондовете към акциите, като общо 49 хедж фондове, проследявани от Insider Monkey, държат дълги позиции в BIDU. Броят на позициите на хедж фондовете обаче е спаднал до 43 до края на септември.

Според Yahoo Finance BIDU се търгува при съотношение цена-бъдеща печалба от 11.20 и оценката на компанията е в размер на 49 милиарда долара. Акциите се повишиха с 19.86% от края на юни (до 2 декември), малко повече от възвръщаемостта на пазара от 19.42% през същия период. Компанията отчита и силни финансови резултати за третото тримесечие, като се е възползвала от възстановяването в китайската икономика

NetEase, Inc. (NASDAQ: NTES)

На първо място в списъка е NetEase, Inc. (NASDAQ: NTES), в която Bridgewater заема позиция на стойност 69.5 милиона долара, състояща се от 151 920 акции. Акциите се търгуват при бъдещо съотношение цена-печалба от 13.21.

Компанията показва солидни финансови резултати за третото тримесечие, като нетните приходи се увеличават с 27.5% до 2.7 милиарда долара, а брутната печалба - с 25.6% до 1.5 милиарда долара.

Приходите на NetEase от онлайн игралния сегмент представляват почти три четвърти от общите му приходи през третото тримесечие, като най-голямата част от сегмента са мобилните игри.

Г-н Уилям Динг, главен изпълнителен директор и директор на NetEase, подчерта и останалите сегменти на компанията в техните финансови резултати за третото тримесечие:

"Другите ни бизнеси, включително Youdao, NetEase Cloud Music и Yanxuan, също са на път към обещаващ ръст за годината. Докато работим, за да донесем още по-голяма стойност за нашата общност и акционерите, ние ще продължим да се фокусираме върху разширяването на нашите перспективи за устойчив растеж за всеки наш бизнес."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на фондовите пазари.